Dostupni linkovi

Fojnička vremenska prognoza


Ivan Babić i njegova supruga Dušanka, iz srednjebosanskog gradića Fojnice, nisu ni slutili da će najobičniji kamen iz obližnjeg potoka i neobična pošalica dobiti toliki publicitet. Gotovo svi mediji u BiH i izvan granica prenijeli su informaciju kako uz pomoć kamena Ivan 100 posto pogađa prognozu vremena:

»Ovo je, ustvari, trenutno izvještaj o vremenu. Evo vidite, ovdje fino piše: ako se kamen dobro ne vidi, onda je maglovito; a ako kamen pravi sjenu, kao sada naprimjer, onda je sunčano - što i jeste; ako je kamen mokar, onda je kiša; ako je kamen bijel, onda pada snijeg; ako se kamen njiše, onda je vjetar; a ako kamen skakuće, onda je zemljotres.»

Ova neobična atrakcija privukla je i mnogobrnije građane Fojnice, kao i goste poznatog banjskog lječilišta Reumal, kaže Ivanova supruga Dušanka:

«Oni u početku prvo pitaju je li to tačna prognoza. Ja svaki put se nasmijem, jer to, ustvari, nije prognoza nego je trenutni izvještaj o vremenu. Čim čita tekst, može saznati šta je to ustvari. Ali uvijek svi dođu s mišljenjem da je to neka prognoza, da će se to prognozirati vrijeme u toku dana i da mi to znamo. Međutim, kad pročita tekst i kad pogleda kamen, vidi da je to samo trenutno stanje koje se ocrtava. Jer vi vidite i ovako da sunce grije, ne treba samo kamen da vas upozori, vidite da sunce grije, da kiša pada - da ste jučer došli vidjeli biste da je to mokro sve.»

Pored neobičnog kamena, razlog zašto ljudi posjećuju dom ovog bračnog para jeste i njihovo veoma lijepo uređeno dvorište. Jedna od zanimljivosti u njemu je i skulptura čovjeka izrađena od trave. Ivan i za njega ima neobičnu priču:

«Ovoga čovjeka smo napravili prošle godine i ležao je s jednim panjem pod glavom. I odlučili smo da ga ove godine podignemo na stolicu i to smo, evo, i uradili. I rekao sam doktorici iz Reumala da je ovo reklama i za Reumal - jer je prošle godine ležao kao bolesnik, sada je već ustao, može sjediti, a iduće godine možda i prohoda, ne znam. Ali je jedan napravio primjedbu, kaže:’Meni se čini da će on opet brzo leći, jer puši, stalno mu je cigara u ustima’.»

Hoće li Ivanov neobični bolesnik prohodati ili pak umrijeti od prekomjernog pušenja, teško je odgonetnuti. Možda bi trebalo pitati kamen koji trenutno prognozira vrijeme, jer on ionako sve zna.
XS
SM
MD
LG