Dostupni linkovi

Balkan se ponovo ljulja


2007. - Mladić u bekstvu, Šešeljevi radikali na vlasti, Balkan se ponovo ljulja. Osim ako se srpske obaveštajne službe ne okanu Kosova i ozbiljno pojure Mladića. To je suština opširne analize Hugha Griffithsa objavljene u britanskom časopisu Janes Intelligence, specijalizovan za vojnu i obaveštajnu problematiku pod naslovom "Srpski ratni zločinac drži za taoca stabilnost regije".

Pripreme za ovakav scenario su, prema Janesu, već počele. Malo je ko primetio saopštenje KFOR-a od 15. juna da je ponovo otvorena jedna baza na severnoj granici Kosova i Srbije. "NATO komandanti planiraju da osujete svaku mogućnost da srpske snage u vreme pred konačnu odluku o statusu Kosova ili nakon toga okupiraju severni deo sporne pokrajine", navodi Janes.

Britanski magazin dodaje da, uprkos tome što svi očekuju relativno miran transfer vlasti na kosovske institucije, srpski ministri i političari ponavljaju da bi očekivana uslovna nezavisnost mogla rezultirati "destabilizacijom" regije. Njihove reakcije pojačane su ishodom majskog referenduma u Crnoj Gori. Od tada su odnosi sa Evropskom unijom namćorasti.
Zapadni policy makeri shvataju poruke članova srpskog establishmenta o "neprihvatljivosti" nezavisnosti Kosova izjavama za domaću javnost. Ali problem je što srpska zbilja – pritisak inflacije, korupcija u institucijama, neuspeh vladajuće koalicije da sprovede ustavne, političke i ekonomske reforme - predstavlja gorivo za radikalne koji "nude jednostavne izborne slogane i rešenja za niz srpskih nesreća".

Akcioni plan za hapšenje Ratka Mladića "nema izgleda da dâ rezultat do predviđenog vremena podešenog tako da konicidira sa odlukom o konačnom statusu Kosova a to pojačava izborne šanse ultranacionalista", zaključuje Janes Intelligence.

Ovaj britanski list specijalizovan za vojnu i bezbednosnu problematiku, svakako vodeća publikacija te vrste u svetu, podseća na popularnost radikala u Srbiji i ocenjuje da bi njihov dolazak na vlast predstavljao pretnju stabilnosti čitave regije.Premijer Vojislav Koštunica je nakon propasti namere da zadrži Crnu Goru u zajednici sa Srbijom, u šta je, navodi Janes, uložio golem politički kapital, optužio Evropsku uniju za rezultat, odbio evropsku pomoć, skrenuo proteklih sedmica još više desno i ponudio Rusiji investicije u Srbiji ako Moskva podrži njegove stavove o Kosovu rekavši Vladimiru Putinu "da je Srbija otvorena za ruske investicije". Bez obzira na sve ovo, evropski zvaničnici su jasno rekli da čak i uz opasnost od radikalizacije političke situacije u Srbiji žele da vide Ratka Mladića u Hagu. Vlast u Beogradu to shvata, ali je pitanje, navodi Janes Intelligence, postoji li politička volja dela vlade da reformiše obaveštajne službe – vojnu i civilnu – do te mere da bi njihov vrh imao smelosti da preduzme mere koje bi dovele do Mladićevog hapšenja. Obe službe sada su praktično države u državi.

Bez informacija o tome gde je Ratko Mladić i sa dilemama u vezi spremnosti obaveštajnih službi da ga uhapse vrlo je verovatno da Mladić neće biti uhvaćen u narednih pola godine, a onda neće biti nastavka evropskih integracija što, ocenjuje Janes Intelligence, gotovo sigurno dovodi radikale na vlast u Srbiji, a to opet preti stabilnosti čitave regije.
Britanski list specijalizovan za vojnu i obaveštajnu problematiku zaključuje ocenom da je jedini način da ovakav scenario bude izbegnut odluka vlasti u Beogradu da izmene prioritete obaveštajnih službi kako bi one umesto da prevashodno špijuniraju situaciju na Kosovu počele prioritetno da se bave Ratkom Mladićem.
XS
SM
MD
LG