Dostupni linkovi

Novo američko upozorenje Iranu


Upozorenje iz američkog Stejt Departmenta stiglo je nakon jučerašnje izjave portparola iranskkog Ministarstva inostranih poslova Reze Asefija da je njegova zemlja spremna na pregovore ali ne i na prekid obogaćivanja uranijuma:

"Pitanje suspenzije pripada prošlosti i to nije više na našem dnevnom redu."

On je istakao da bi do kompromisa moglo da se dođe tokom budućih pregovora. Evropski komesar za spoljne poslove i bezbednosti Havijer Solana razgovarao je danas telefonom sa glavnim iranskim pregovaračom za nuklearni program Alijem Laridžanijem. Solana je okvalifikovao dijalog kao 'konstruktivan".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan pozvao je Iran da prihvati paket podsticajnih mera međunarodne zajednice u zamenu za odustajanje od nuklearnog programa. On je apelovao na vlasti u Teheranu da iskoriste 'istorijsku priliku' da pregovorima dodje do trajnijeg rešenja. Savet bezbednosti UN usvojio je prošlog meseca rezoluciju kojom se Iran poziva da zamrzne proces obogachivanja uranijuma, a vlastima u Teheranu dat je rok do 31. avgusta da odgovore. Ukoliko Iran ne prihvati predlog UN biće suočen sa ekonomskim i diplomatskim sankcijama. Iran je tu rezoluciju odbacio kao "nezakonitu", ističući da je njegov program namenjen isključivo u miroljubive svrhe.

Paket podsticajnih mera koje su predložile zapadne zemlje uključuje davanje Iranu najmodernije nuklearne tehnologije, ali za civilne potrebe, ublažavanje trgovinskih sankcija, uključivanje vlasti u Teheranu u regionalni dijalog o bezbednosti. SAD su najavile da će se pridružiti multilateralnim pregovorima sa Iranom ukoliko prethodno zamrzne ogobaćivanje uranijuma. To se tumači kao ublažavanje stava Vašingtona prema Teheranu nakon što su prekinule diplomatske odnose 1979. kada je imam Homeini došao na vlast. Američki senator iz redova Bušove Republikanse stranke Čak Hegl, koga mnogi vide kao mogućeg kandidata na predsedničkim izborima 2008. godine, pozvao je na preispitivanje dosadašnje politike:

"Ne vidim kako se situacija na Bliskom istoku može popraviti, Amerika i svet postati bezbedniji, kao rezultat politike izolacije ili pokušaja da se izoluju zemlje kao što je Iran, umesto da se sa njima uspostave odnosi."

Zapadne diplomate kažu da Iran komplikuje rad Međunarodne agencije za atomsku energiju ne dozvoljavajući ulazak njenih inspektorima u pojedina nuklearna postrojenja, ili uskraćivanjem viza. Vlasti u Teheranu su zatražile da jedan međunarodni inspektor bude zamenjen. Analitičari procenjuju da Iran u svojoj nepopustljivosti računa na podeljenost u Savetu bezbednosti i da se eventualno može suočiti samo sa limitiranim sankcijama, kao što su ograničenje putovanja po svetu njegovim zvaničnicima ili zamrzavanje sredstava u stranim bankama. Iran, kao četvrti izvoznik nafte u svetu, procenjuje da može lako da neutrališe negativne efekte tih restrikcija. Rusija i Kina se, naime, protive uvođenju sankcija vlastima u Teheranu.

Iran je u međuvremenu testirao nove projektile kratog dometa tokom obimnih vojnih vežbi. Državna televizija Irana prenela je da su projektili domaće izrade, a strani eksperti veruju da je tehnologija uvezena. Bela kuća osudila je iransko "demonstriranje vojne snage", navodeći da to "služi da podseti svet na opasnosti nuklearnog oružja". Iran već ima projektile Šahab-3 koji mogu da nose nuklearne bojeve glave. Domet im je 2.000 kilometara i mogu da gađaju Izrael i baze SAD na Bliskom istoku.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG