Dostupni linkovi

Oštre riječi na početku suđenja sedmorici Srba


Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte, u uvodnom izlaganju na suđenju oficirima vojske i policije RS-a koji su optuženi za zločine u Srebrenici, optužila je Vladu Srbije da odbija da uhapsi Ratka Mladića i Zdravka Tolimira. Optuženi Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Vinko Pandurević, Ljubomir Borovčanin, Milan Gvero i Radivoje Miletić najodgovorniji su za ubistva u Srebrenici, rekla je Del Ponte, i ocijenila skandaloznim što su Mladić i Tolimir još uvijek na slobodi:

«Nažalost, dva čovjeka koji bi trebali da sjede sa optuženima u sudnici, pred vama, Ratko Mladić i Zdravko Tolimir, nisu uhapšeni i izručeni Tribunalu. To je skandalozno.»

Tužilac Piter Mekloski rekao je da će dokazati da je srebrenički masakr bio dio plana vrha RS-a za odvajanje Srba od druga dva naroda u BiH. On je precizirao da je plan za etničko čišćenje Srebrenice sprovođen preko dvije linije - trupne i bezbjednosne. Oficiri za bezbjednost, naglasio je Mekloski, dobijali su i prenosili Mladićeva naređenja, ali plan nije mogao biti sproveden bez naredbi komande:

“Beara ima ovlasti samo utoliko što one proizlaze iz naređenja komandanta Mladića. I tako to funkcionira kroz cijeli sistem. Komandanti pokušavaju svaliti krivicu za sva ubojstva na službu bezbjednosti i tvrditi da su oni vodili cijelu tu stvar, da su oni bili ti koji su komandovali time. Međutim, to nije bilo moguće prema pravilima VRS-a. Jednostavno je nemoguće da bi pet ili četiri takva čovjeka, oficira bezbjednosti, mogli cijelu tu stvar napraviti sami. Oni su se morali na komandante da dobiju ljudstvo, materijal i to je sve bilo uključeno u ovu situaciju. Oficiri bezbjednosti nisu imali pod komandom vojnu policiju. Vojna policija je bila pod komandom komandanta brigade ili korpusa. Oficir bezbjednosti je bio osoba koja ih je nadgledala. Ono što je ključno u ovom slučaju je da je vojna policija bila zadužena za zatvorenike, dakle pripadnici vojne policije i oficiri bezbjednosti - i to je razlog zbog kojeg svi ovi oficiri bezbjednosti danas sjede ovdje. Oni su bili ti koji su se trebali baviti zatvorenicima.”

Bezbednosnoj liniji su, po riječima tužioca, pripadali Zdravko Tolimir, koji je još uvijek na slobodi, Ljubiša Beara, Vujadin Popović i Drago Nikolić. Po formacijskoj liniji, plan su, sa drugima, sprovodili pukovnik Pandurević, tadašnji komandant Zvorničke brigade, i zapovjednik specijalne policijske jedinice Ljubomir Borovčanin, navodi tužilac. Popović, Beara, Pandurević i Borovčanin optuženi su za genocid, a generali Milan Gvero i Radivoje Miletić za zločine protiv čovječnosti.
XS
SM
MD
LG