Dostupni linkovi

Ko je kriv?


Damir IMAMOVIC, umjetnik iz Sarajeva

Subota, 12. avgust 2005. godine
U Sarajevu probe za Sarajevski film festival na svakom koraku. Već me nervira gužva koja predstoji. Imam probu sa Triom. Edo i Vanja dolaze. Sviramo. Radimo na kolektivnoj improvizaciji u posljednje vrijeme. Sve ovo što pokušavamo uraditi s ovom našom muzikom trebalo bi da vodi tomu. Pokušavam dogovarati, satima preko mail-a, svirke krajem septembra i u oktobru. Imamo pozive iz Tuzle, Zenice, Beograda, Zagreba i slično.

Nedjelja, 13. avgust 2006. godine
Nedjelja kao i uvijek, prilično dosadna dan. Ova, čini se, dosadnija nego obično. Cijeli dan sam u kući i sviram. Igram neke gluposti na kompjuteru.

Ponedjeljak, 14. avgust 2006. godine
Dobar dio dana provodim u BuyBook-u, gdje inače radim kao koordinator projekta Sevdah rı'pΛblık. Dogovaram sa Harisom distribuciju CD-a. Pričamo o tome kako vrlo često, i knjige i CD-ovi koji izlaze iz Bosne i Hercegovine, imaju prilično nepravedne uslove kada dođu u susjedne zemlje i inostranstvo. Pokušavamo sve to da prevaziđemo.

Utorak, 15. avgust 2006. godine
Konačno stižu papiri za Friedrichshafen, gdje su nas pozvali da sviramo tri dana, od 21. do 24. avgusta. Pozvala nas je uprava grada Friedrichshafena na preporuku Amire Medunanjin, koja je išla prošli put, ali ove godine nije mogla. Friedrichshafen je već 30 godina pobratim grada Sarajeva. Kontaktiram sa Dejanom Jugman, koja ispred tamošnje gradske uprave organizira cijelu stvar.

Srijeda, 16. avgust 2006. godine
Nakon brzog sređivanja tehnikalija za vize i ostalog što je vezano za put za Njemačku, predajemo papire u njemačku ambasadu. Čekamo u redu pred ambasadom i nerviramo se. Milion papira, milion kopija. Kopija preko puta ambasade košta pola marke. Toliko se nerviramo da priželjkujemo da svi koji glasaju u ovoj zemlji jednom godišnje odu u neku zemlju za koju je komplicirano dobiti vize. Tabirimo detalje ko je kriv za to, da li rat, da li bjelosvjetska borba protiv terorizma, ili nesposobnost naše diplomatije da to uradi.
U Sloveniji, firma koja štampa CD, se vratila konačno sa godišnjeg odmora i trebali bi da puste cijelu stvar u štampu. Radujem se. Kontaktiram sa njima. Čujemo se telefonom i dogovaramo zadnje detalje.
Poslijepodne je u BuyBook, iz Zagreba, došla nova knjiga Faruka Šehića, Transsarajevo, u izdanju zagrebačkog Durieuxa. Faruk je stvarno sjajan pjesnik, generacijski. I mene je ta generacija zakačila. Faruk je totalni genijalac. Sjedili smo cijelo poslijepodne čitajući knjigu. Knjigu je posvetio Sarajevu.

Petak, 18. avgust 2006. godine
Velika gužva. Večeras se otvara Sarajevski film festival. Živim blizu kina Vatrogasac. Sinoć su do nekih doba probavali ton. Već me to sve po malo nervira, ali me i raduje posjeta mnogih dragih ljudi koji dolaze ovih dana.
Danas idemo po vize za Njemačku u nadi da se neće desiti ništa nepredviđeno i da ćemo ih dobiti po regularnoj liniji. Čini se da je ovaj dan kao i svaki drugi.
XS
SM
MD
LG