Dostupni linkovi

Uspeh beogradskih mladića u Indiji


Uroš Rajković i Igor Kabiljo kažu za sebe da su samo dva obična beogradska brucoša koje od vršnjaka izdvaja tek to što su se odvažili da, nakon što su na Internetu videli da je raspisan konkurs, oprobaju svoj talent i znanje. Jedinu pomoć su imali od svog fakulteta čije kompjutere su koristili za programiranje:

"Pravili smo program zasnovan na veštačkoj inteligenciji, čiji je cilj bio da kontroliše tim nanobotova. Nanobotovi se nalaze unutar ljudskog tela i zadatak im je da izleče bolest. Napisali smo taj program i uspeli da uđemo među tri ekipe u Srbiji. Tako smo se kvalifikovali za takmičenje na svetskom nivou. Tamo smo uspeli da uđemo među šest najboljih ekipa sveta, pored dve ekipe iz Francuske, jedne iz Rumunije, jedne iz Japana i jedne iz Kine."

"Tamo je bilo dosta takmičara. Dosta smo se družili sa drugim takmičarima i upoznali smo mnogo ljudi. Naišli smo i družili se sa ekipom iz Hrvatske. Videli smo i dosta lepih stvari u Indiji, Tadž Mahal i još neke stare građevine u Delhiju."

Da li je Bil Gejts bio na takmičenju?

"Nije bio na takmičenju. Snimio je snimak, pa su puštali njegov govor."

Reč je o najznačajnijem Microsoftovom godišnjem takmičenju, kaže Jasmina Pilipović, vođa akademskih projekata u beogradskoj kancelariji Microsofta:

"Imagine Cup se održava već četvrtu godinu za redom i to je takmičenje za sve zemlje ovoga sveta. Primera radi koliko je reprezentativno takmičenje, ove godine smo imali 65.000 takmičara iz celoga sveta. Uspeh Igora Kabilja i Uroša Rajkovića je zaista fenomenalan. Da bi bili na svetskom finalu takmičenja, oni su morali prvo da budu u prvih šest ekipa sveta, a potom su osvojili i drugo mesto, pošto su sjajni. Ja se nadam da će njihov uspeh na neki način motivisati i druge studente da se takmiče jer verujem da imamo puno mladih studenata koji mogu da postignu izuzetan uspeh, kako u ovoj, tako i u drugim kategorijama takmičenja. Postoji šest kategorija i potencijalnih šest zlatnih, šest srebrenih i šest bronzanih medalja i što da ne odu našim studentima."

U poslednje dve decenije iz Srbije u svet se otisnulo više desetina hiljada mladih stručnjaka u potrazi za boljim poslovima, profesionalnim izazovima i egzistencijom. Igor Kabiljo i Uroš Rajković kažu da su za sada zadovoljni uslovima koji im se pružaju i nagoveštavaju da je moguć i drugačiji put:

"Najviše bih voleo da ostanem ovde i da radim, pošto mi se ovde sviđa. Verovatno ću za postdiplomske studije otići negde u inostranstvo, pošto mislim da je dosta kvalitetnije u inostranstvu nego ovde, ali ću se potom verovatno vratiti ovde da radim, ako budem u mogućnosti, a nadam se da hoću."

"Tačno je da se u Srbiji nalazi Microsoftov razvojni centar, a samo par ih je u svetu. Ovaj naš uspeh nama ne otvara automatski vrata ni za šta. Ovo je samo jedan uspeh koji može mnogo da nam pomogne u budućoj karijeri. Ne želimo sada da se zaposlimo. Na prvom mestu nam je fakultet i kasnije, verovatno, postdiplomski studij, a onda ćemo razmišljati o tome."
XS
SM
MD
LG