Dostupni linkovi

Za obnovu Libanona trebaće milijarde dolara


Pucnjava, čak i ona iz ručnog oružja, danas je potpuno utihnula na jugu Libanona. Iako je prestanak operacija donio ogromno olakšanje civilnom stanovništvu tog dijela zemlje i omogućio početak obnove razorenih naselja i infrastrukture, vakuum koji je nastupio nakon prekida vatre i izostanka drugih konkretnih akcija za učvršćenje mira, otvara nove nepoznanice.

Ministri vanjskih poslova Franuske, Turske, Malezije i Indonezije pregovaraju danas u Beirutu s čelnicima libanonske vlade o modalitetima za razmještanje snaga iz ovih zemalja na jugu Libanona. Oko 3.500 vojnika međunarodnih snaga trebali bi se u idućih nekoliko dana, zajedno s 15.000 libanonskih vojnika, rasporediti s libanonske strane granice s Izraelom. No, zbog još uvijek neriješenih operativnih detalja o rokovima za izraelsko povlačenje s tog područja, proces bi mogao potrajati nekoliko sedmica.

Zapovjednik izraelske vojske Dan Halutz izjavio je tamošnjem državnom radiju kako su izraelske snage spremne ostati na jugu Libanona mjesecima, ukoliko se oduži proces raspoređivanja međunarodnih snaga u toj regiji. Nešto ranije, jedan od čelnika izraelske obavještajne službe izjavio je kako očekuje da bi se raspoređivanje snaga Ujedinjenih naroda (UNIFIL-a) moglo produžiti na nekoliko sedmica.

Sjedinjene Države se zalažu za ubrzanje priprema za povlačenje Izraela i dolazak libanonskih i međunarodnih snaga, potvrdio je glasnogovornik State Departmenta, Sean McCormack:

"Nitko ne prihvaća mogućnost da bi razmještanje međunarodnih snaga moglo trajati mjesecima. Taj se proces mora okončati mnogo brže."

U međuvremenu, izraelska armija je danas objavila da su prije tri dana, nekoliko sati pred stupanje na snagu primirja, njezini komandosi ubili zapovjednika specijalih snaga Hezbolaha, Sadžida Davajera.

Izraelski premijer Simon Perez ocijenio je da je Hezbolah, unatoč izdasnoj pomoći Sirije, i posebno Irana, vojno razbijen i da je naprosto bio prinuđen prihvatiti primirje:

"Po našim procjenama, Iran svake godine dostavlja Hezbolahu oko 100 miliona dolara. Hezbolah je iranska oružana formacija, bez obzira na to kako se ta skupina formalno zove. Procjenjujemo da je u borbama u proteklih mjesec dana Hezbolah izgubio oko 600 boraca i da ih je još toliko ranjeno. Dakle, ukupno oko 1.000 do 1.200 zrtava među snagama koje broje oko 2.500 ljudi. To znači da se Hezbolah zbilja morao prestati boriti."

Druga strana također tvrdi da je pobijedila i najavljuje da će napore sada preusmjeriti na obnovu zemlje. Čelnik Hezbolaha na jugu Libanona Nabil Kavouk:

"Zahvaljujemo na podršci arapskom i islamskom svijetu i svim zemljama koje su stale uz libanonski narod, pogotovo Iranu i Siriji. Nakon neuspjele agresije i poraza neprijatelja, objavljujemo pobjedu i početak napora na obnovi zemlje."

Ti bi napori, prema sadašnjim procjenama, mogli stajati oko 3,5 milijarde dolara. Najveći dio obnove bit će usmjeren na popravku i izgradnju gotovo 100 cesta, 70 mostova i oko 10.000 domova koji su oštećeni ili uništeni u izraelskom bombardiranju.
XS
SM
MD
LG