Dostupni linkovi

SFF kao istinsko mjesto okupljanja


RSE: Najprestižnija filmska smotra u regionu se po 12. put održava od 18. do 26. avgusta. Ima li nešto što ovo izdanje čini različitim od prethodnih?

PURIVATRA: Ja mislim da smo ove godine uspjeli da Sarajevo Film Festival dovedemo na još jedan korak više – ka tome da postane zaista istinsko mjesto okupljanja, ne samo bosanskohercegovačkih i regionalnih filmskih autora i profesionalaca, nego da izazovemo pažnju čitave Evrope, pa i svijeta za ono što se dešava u filmskoj industriji ovoga regiona i naravno Bosne i Hercegovine. Znači da smo uspjeli da kroz naš takmičarski program objedinimo sve ono što je relevantno za proizvodnju filma u ovom regionu. Tako da imamo igrani film, kratki film, dokumentarni film i sva ta tri programa su postala zvanični takmičarski programi Sarajevo Film Festivala, što znači da svi profesionalci, ali i publika, mogu na jednom mjestu da vide najbolje iz čitave regije koja sada obuhvata 12 zemalja, od Mađarske i Slovenije na sjeveru do Grčke i Turske na jugu. S druge strane, dio toga je i naš koprodukcijski CineLink market u okviru kojeg se tek predstavljaju projekti koji treba da se snimaju u narednim godinama, što je, naravno, jedan veliki izazov za strane producente, fondove, televizijske kuće da otkriju jednog novog Danisa Tanovića, jednu novu Jasmilu Žbanić ili nekoga kao što je ove godine Porumboiu, rumunski režiser koji je sa svojim prvim filmom osvojio nagradu u Kanu. Dakle, radi se o jednoj eksploziji regionalnog filma i mi smo sretni da je Sarajevo u centru tih zbivanja. Tako da mislim da je to još jedan daljnji korak i mislim da sada svih prihvataju Sarajevo Film Festival kao centralno mjesto okupljanja i za uvid, ali i za dogovore za nove projekte.

RSE: Meni se čini najvećim uspjehom Festivala upravo činjenica da se jedno veliko otvoreno kino kao što je „Metalac“ može iz večeri u veče puniti, a da se ne prikazuju filmovi koji bilježe visoke frekvencije na planetarnim box officeima.

PURIVATRA: Naša je procjena da smo u ovih 12 godina, sa našom publikom, rasli, razvijali se, gledali dobre filmove i da smo sazreli da poput Kana, poput Venecije, poput Lokarna, Roterdama i drugih najvećih evropskih i svjetskih festivala, imamo već izgrađenu publiku koja zna šta je dobar film, koja zna šta je dobar autorski film i da će tu uvijek biti mjesta i za neki holivudski film. Mislim da smo zaista ove godine napravili još jedan korak više u profiliranju našeg otvorenog programa, odnosno programa u otvorenom kinu „Heineken“, poznatom prostoru „Metalca“, i da će tu biti devet zaista izuzetnih filmova, autorskih filmova, od kojih je samo jedan dijelom rađen u Holivudu, to je film „Peaceful Warrior“, u kojem nastupa Nick Nolte i igra treći ili četvrti dan festivala. Sve ostalo su ili evropski ili američki nezavisni filmovi.

RSE: Jamačno da će ovogodišnja takmičarska selekcija biti više nego interesantna.

PURIVATRA: Pokazuje se da Sarajevo, očito, i autorima iz regiona znači puno. Naša vizija da smo mali i da se ne možemo zatvoriti u svoje granice je konačno ostvarena – granice su probijene. Vidite da je i Emir Hadžihafizbegović dobio nagradu kao najbolji glumac u Puli. Da je Antonio Nujić radio film u Bosni i Hercegovini. Senad Bašić glumi u dva slovenačka filma. Naprosto mislim da smo napravili značajan korak ka tome da koprodukcija živi u ovome trenutku i to je rezultat da u takmičarskom programu imamo dva filma iz Hrvatske, dva filma iz Bosne i Hercegovine, što pokazuje da kvalitet produkcije u ovom regionu raste.

RSE: Ko su favoriti direktora Festivala?

PURIVATRA: Sva događanja u Narodnom pozorištu siguran sam da će izazvati veliki interes i publike i filmskih profesionalaca. Ljetno kino „Heiniken“ vjerujem da će pružiti pravu zabavu i otvoriti neke, rekao bih, vruće teme kao što su Guantanamo ili kao što je današnji život u Evropi kroz, na primjer, Danisa Tanovića, ili vidjeti rad jednog mladog momka koji je iz Hrvatske otišao prije par godina i u Americi napravio film koji mnogi upoređuju sa Jim Jarmushom, to je film Gorana Dukića „Pizzeria Kamikaze“. A opet, želim da kažem da u ostalim programima imamo fantastičan izbor nezavisne produkcije, manjih filmova, novih, nadolazećih autora. Imamo dječji festival koji će biti u „Skenderiji“, koji će biti sada izmješten i na pojedinim lokacijama u opštinama Novi Grad, Novo Sarajevo. Imamo tribute posvećen dvojici kultnih režisera koji dolaze u Sarajevo i tako dalje.

RSE: Kolege koji su često na uglednim svjetskim festivalima kažu kako nigdje na svijetu nema mjesta gdje se može praktično dotaknuti neko veliko ime, gdje ti uho Bona Voxa zasmeta da vidiš dio platna. Ko nam to sve dolazi ovaj put?

PURIVATRA: S jedne strane se radujem da će ove godine s nama biti, i kao predsjednik žirija, naša slavodobitnica Jasmila Žbanić, da će tu biti i pobjednik kanskog festivala za najbolji prvi film, naš gost iz Rumunije, režiser Porumboiu. Zatim u programu „Heiniken Open Air-a“ će se pojaviti režiser filma „Road to Guantanamo“ i trojica momaka iz Engleske po čijoj priči je i napravljen „Road to Guantanamo“, dakle koji su proveli više od godinu dana u tom zloglasnom zatvoru. Onda, sa nama će, sa svojim novim filmom, biti Danis Tanović, onda ekipa filma „Nafaka“. Direktno iz Holivuda nam dolazi jedan od najvećih glumaca današnjice Nick Nolte. Zatim, u „Film Proposition“ će se predstaviti dvoje, možda u ovom trenutku i najtraženijih glumaca u nezavisnim filmovima i sve više i više u velikim holivudskim filmovima Emily Watson i Danny Huston, čovjek kojeg sigurno dobro znate iz filmova kao što su „21 gram“ i sada novi film „Miarija Antoaneta“ ili „Birth“ sa Nicole Kidman. Dolazi nam Goran Dukić također iz Holivuda sa svojim filmom. I evo, mislim da zaista imamo i ove godine sjajnu ekipu i da će bar 70-80 projekcija biti uz prisustvo režisera ili glumaca.

RSE: Ovakav program i ovakvi gosti privlače veliku pažnju javnosti. Vjerovatno je i ove godine prava pomama za akreditacijama, a bogami i za ulaznicama.

PURIVATRA: Pa jeste. Zaista sam sretan da kažem da evo bilježimo rekord u broju prijavljenih zemalja, bar što se tiče medija. Ove godine novinari iz 28 zemalja dolaze da prate festival. Sigurno ćemo preći broj akreditovanih novinara koji smo imali prošle godine, dakle očekujemo zaista preko 1.500 akreditovanih profesionalaca, gostiju, novinara. Počeli smo predrezervacije karata. Upravo treba da krene prodaja karata u našem regularnom box officeu. I mislim da iz godine u godinu i građani Sarajeva i regije prepoznaju festival kao jedan ne samo kulturni, nego sada zaista i turistički devetodnevni program, događaj koji im svima čini život onako malo ljepšim i mi smo sretni da smo na taj način takođe prepoznati i da smo dio jednog velikog projekta.
  • 16x9 Image

    Budo Vukobrat

    Novinarstvom se počeo baviti 1973. godine kao reporter u Televiziji Sarajevo. Više od 13 godina u programima RSE angažovan na novinarskim i uredničkim poslovima.

XS
SM
MD
LG