Dostupni linkovi

Premijer ponovo pozvao Srbe u institucije


Posle razgovora sa liderom Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliverom Ivanovićem, kosovski premijer Agim Čeku je rekao da o svim pitanjima koja tište kosovke Srbe treba razgovarati sa njihovom legitimnim predstavnicima:

«Mislim da o svim otvorenim pitanjima trebamo razgovarati sa njihovim legitimnim predstavnicima, sa gospodinom Oliverom, drugim srpskim liderima. Oni su legitimni predstavnici sa kojima treba da rešavamo probleme, jer su oni na Kosovu i tu će ostati, a mi smo Vlada Kosova i imamo odgovornost i za građane drugih nacionalnih zajednica.»

Premijer je rekao kako on i Vlada imaju redovnu i normalnu komunikaciju sa gospodinom Ivanovićem i da se danas razgovaralo u prvom redu o procesu razgovora o statusu Kosova, ponudama za srpsku zajednicu na Kosovu u vezi sa decentralizacijom, pravima i zaštitom njihovih prava. Razgovarano je i o naporima Vlade Kosova da pruži veću bezbednost, slobodu kretanja, da obezbedi dostojanstven život za sve građane Kosova.

Oliver Ivanović je posle sastanka rekao kako je sa premijerom razgovarao o tome kako da se sačuva preostala srpska zajednica u ovom izuzetno značajnom trenutku. Prema Ivanoviću, važno je da Vlada nekim brzim projektima pomogne stabilizaciji postojećeg stanja i stabilizaciji srpske zajednice:

„Mislimo da je komunikacija sa Vladom vrlo vazna i da tu treba traziti rešenja za takva pitanja.»

Ivanović je rekao da su predstavnici kosovskih Srba svoj predlog procesa reforme lokalne uprave predali kancelariji posrednika Ahtisarija i delegaciji Srbija i izrazio spremnost da na tu temu razgovaraju i sa delegacijom Kosova, kada ona za to bude spremna, iako, kako je rekao, kosovska strana još uvek nije dobila taj predlog dokumenta, koji su predstavnici zemalja Kontakt grupe ocenili pozitivno. Dogovoreno je da se redovni kontakti između premijera, Vlade i predstavnika Srba i dalje nastavljaju.
XS
SM
MD
LG