Dostupni linkovi

Radikali će zakomplikovati političku situaciju


Ulazak Srpske radikalne stranke kroz takozvanu Srpsku listu u Crnu Goru zakomplikovaće političku situaciju i u Crnoj Gori i u Srbiji, jer će ta politička grupacija stalno držati otvorenim pitanje crnogorske državnosti, za Radio Slobodna Evropa ocjenjuje analitičar, direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić.

JANJIĆ: Srpska radikalna stranka je ušla preko Srpske narodne stranke, što samo po sebi govori da srpski blok u Crnoj Gori nije uspeo da okupi sve stranke koje predstavljaju ili pretenduju da predstavljaju interese Srba iz Srbije u Crnoj Gori, mislim na Narodnu stranku i DSS, koji su ostali uz SNP. Drugo, da će očegledno platforma koju sad podržava Srpska radikalna stranka, a to je platforma Mandića i SNS-a, ustvari biti borba za status konstitutivnog naroda, odnosno stalno držanje otvorenog pitanja državnosti Crne Gore, da će se preko konstitutivnosti srpskoga naroda zapravo zagovarati teza da je Crna Gora srpska država ili i srpska država. Treće, sigurno je da time se otežava problem u samoj Crnoj Gori jer sada nije jednostavno zadovoljiti dva protivurečna programa koji će se pojaviti, jedan Narodne stranke i drugi SNS-a.

Mnogo se komplikuje politička scena. Sada je sve na DPS-u, a pre svega na SNP-u koliko će SNP biti sposoban da sa Narodnom strankom formuliše jedan program koji ponovo neotvara pitanje državnosti Crne Gore, ali podržava zahteve za poštovanje srpskog nacionalnog identiteta. I na samo kraju, jasno je da ta koalicija ne može ući u Parlament Crne Gore, da će jako teško ući u Parlament Crne Gore, ali ugovor koji je skopljen podrazumeva i zajednički nastup na izborima u Srbiji. Treba dugoročno očekivati delovanje SNS-a i Mandića preko parlamenta Srbije, što naravno znači da će i Srbija imati deo problema, da će govornica parlamenta Srbije biti na jedan duži rok, s obzirom da radikali imaju veliku podršku, korišćena za stalno osporavanje državnosti Crne Gore. Dok god se drže otvorena pitanja kao što je državnost Crne Gore ili ne rešavanje problema statusa Srba na Kosovu ili Republika Srpska to u suštini ide u korist samo onima koji nisu spremni da rešavaju probleme Srbije, naravno i Crne Gore, to je predprostor za jednu radikalnu, ekstremnu, nacionalističku retoriku koja će se više baviti stvarima oko Srbije, nego Srbijom samom. Sve u svemu ja za sada ne vidim da će ovaj potez imati posledice samo na Crnu Goru. Imaće i na Srbiju, a možda i na region.

RSE: Radikali u Crnoj Gori nijesu uspjeli već više od deset godina da uđu u Parlament, dok su Srbija i Crna Gora bile jedna država. Da li se ta situacija ipak može promijeniti, odnosno da li se može dogoditi da radikali politički profitiraju u Crnoj Gori na činjenici da je jedan dio građana razočaran nastankom državne zajednice?

JANJIĆ. Očigledno je da će SNS i Radikali pokušati da profitiraju iz dve činjenice. Prvo, da je oko 40 i nešto posto građana glasalo za državnu zajednicu, od čega se smatra da je jedan deo glasao zato što se oseća Srbima ili želi češće veze sa Srbijom, a drugo je upravo na toj njihovoj kritici odbacivanju i Bulatovića kao neefikasnog i Đukanovića kao problematičnost, to je njihova retorika. Probaće na tom socijalnom radikalizmu da urade, ali malo je pokazatelja da mogu da pređu cenzus, pogotovo što će ovu radikalnu kritiku imati Medojević, kritiku jednog i drugog vođstva, a opet što će nacionalnu priču imati Narodna stranka. Treći, što je glavni finansijer tog bloka za zajedničku državu i Srpske narodne stranke ne stoji iza SNS-a. Sve u svemu mislim da je to jedna kaolicija koja neće imati neposredni efekat, ali će imati dugoročnije efekte i u Crnoj Gori, a pogotovo u Srbiji.

RSE: Prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma stranaka koje čine Srpsku listu, zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je rekao da Srbija mora da ima dvostruki odnos prema građanima Crne Gore. Jedan odnos prema Srbima iz Crne Gore, a drugi prema Crnogorcima. Kako to komentarišete?

JANJIĆ: To je upravo ovo što sam rekao, da je to više namenjeno Srbiji nego što je namenjeno Crnoj Gori, da će Toma Nikolić preko ove liste osporavati nacionalnu i državnu politiku vlasti u Srbiji.
XS
SM
MD
LG