Dostupni linkovi

U Distriktu Brčko više ne važe entitetski zakoni


Supervizor za Brčko Susan Johnson nedavno je izdala nalog kojim se ukida primjena entitetskih zakona na području Brčko Distrikta i proglašava prestanak pravnog značaja međuentitetske granice u Distriktu. Svi zakoni Federacije i Republike Srpske, kao i svih institucija koje su sastavni dio bilo kog entiteta, odmah prestaju da imaju pravno djejstvo u Brčko Distriktu. Odluci koju je donijela supervizorica Susan Johnson žestoko su se usprotivili politički subjekti iz RS-a, koji tvrde da ona nije u skladu s arbitražnom odlukom za Brčko. Momčilo Novaković, Srpska demokratska stranka:

“Brčko nije zamišljeno kao posebna administrativna cjelina i na ovaj način se ustvari stvara treći entitet u BiH, i vjerovatno će u ustavnoj organizaciji BiH ostati kao sporna u narednom periodu.”

Milan Lazić, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a:

“Ovom odlukom RS se cijepa na dva dijela: istočni i zapadni. I na ovaj način se ometa normalno funkcionisanje RS-a i ova odluka ide više u korist Federaciji BiH.”

Nasuprot onima iz RS-a, stranke u Federaciji podržale su ukidanje primjene entitetskih zakona i međuentitetskih granica. U Stranci demokratske akcije vjeruju kako je potez Johnsonove prvenstveno dobar za građane, te da je na tragu konačne arbitražne odluke za Brčko. Član Predsjedništva stranke Šefik Džaferović:

“Brčko Distrikt BiH je, dosadašnja je praksa pokazala, jedan primjer uspješnog ekonomskog razvoja, jedan primjer multietničke sredine i mislim da će ove mjere pomoći da ekonomski razvoj u Brčko Distriktu BiH bude u još većem zamahu.”

Odluka supervizora političke partije je najviše zabrinula zbog predstojećih izbora, odnosno, pitanje je hoće li odluka supervizora uticati na glasanje na nivou entiteta. Partija demokratskog progresa oglasila se saopćenjem u kojem navodi kako je građanima Brčko Distrikta potrebno objasniti da sada gube entitetsko državljanstvo i neće moći glasati za organe vlasti RS-a. Zbog specifičnosti izbornog zakona u BiH, te najnovije odluke postoji i opasnost da građani izgube pravo da budu birani na najviše nivoe vlasti. Iako odluka neće uticati na izbore u oktobru, mogla bi imati uticaj na neke naredne, pojasnio je za Radio Slobodna Evropa član Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić:

“Jer postoji i poseban zakon o državljanstvu Brčko Distrikta, tako da će vjerovatno i određeni zakoni koji su doneseni na nivou Brčko Distrikta morati nakon ove odluke doživjeti promjene, što bi opet uslovilo i promjene konkretno u Izbornom zakonu BiH kad je u pitanju Brčko Distrikt, odnosno u Izbornom zakonu Brčko Distrikta.”

Poseban status građana Brčko Distrikta kad su u pitanju izbori je normalan, smatra Šefik Džaferović, te uticaj odluke vidi ovako:

“To je da građani Brčko Distrikta glasaju za Skupštinu Brčko Distrikta BiH i da glasaju za Parlamentarnu skupštinu BiH. Njihovo učešće u entitetskim parlamentima, budući da više međuentitetska linija nema nikakav pravni značaj, u budućnosti neće biti prisutno.”

Momčilo Novaković smatra da je odluka puna manjkavosti, te će građane dovesti u izolaciju:

“Građani Brčko Distrikta se moraju osjećati ili kao građani RS-a ili kao građani Federacije, a onda samim tim to znači da moraju poštovati određene norme koje vrijede u jednoj ili drugoj administrativnoj jedinici, odnosno entitetu.”

Slagali se entiteti ili ne, od sada postojeći zakoni Distrikta, države i Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine biće jedini meritorni na području Brčkog.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

XS
SM
MD
LG