Dostupni linkovi

Kako se pripremiti za misiju na Marsu?


"Mars – 500 – eksperiment", zvuči više kao naučna fantastika, ali to je zvanični naziv nedavno najavljenog svemirskog projekta, predviđenog za početak 2007. godine. Institut u Moskvi je sponzor poduhvata koji zapravo ne predviđa slanje astronauta na Mars, barem za sada. Umesto toga, 6 dobrovoljaca biće smešteni u hermetički zatvorenu kapsulu. Ješće sterilisanu hranu, udisati prerađeni vazduh i moraće da sami reše bilo koji problem sa kojim se suoče. Kamera i mikrofoni, koji će biti ugrađeni unutra, pratiće njihovo stanje.

Ove nedelje počelo je prijavljivanje dobrovoljaca za ovaj poduhvat. Uslov je da budu mladi, univerzitetski obrazovani i perfektno govore engleski. Moraju da prođu i veoma detaljan medicinski pregled. Cilj ovog projekta je priprema za pravu misiju koju će jednoga dana Ruska agencija za istražiavanja kosmosa poslati na Mars.

*

Prošle sedmice na Antartiku je izmerene temperatura od minus 87 stepeni. Ekstremna hladnoća dovela je do formiranja retko viđenih, prekrasnih sedefastih oblaka, koji su podsećali na morsku školjku sa prelivima duginih boja. Bio je to jedinstveni prizor sa ovim oblacima i zalaskom sunca čiji su se zraci prelamali kroz kristale od leda.

*

Britanski premijer Toni Bler i guverner američke države Kalifornija Arnold Švarceneger najavili su prošle sedmice plan da zajednički rešavaju problem globalnog zagađenja. "Mi imamo veliku odgovornost u ovom vremenu, imajući u vidu situaciju kao i naučna saznjanja kojima raspolažemo. Moramo da delujemo", kazao je Bler. On je ranije najavio da će njegova zemlja za 60 odsto smaniti emitovanje štetnih gasova do 2050. godine.

Američki predsednik Džordž Buš odbija da primeni Protokol iz Kjotoa koji predviđa smanjenje emitovanja štetnih gasova. On ističe da bi se to negativno odrazilo na zaposlenost u SAD. Međutim, guverner Kalifornije Arnold Švarceneger podržao je britanskog premijera:

"Bler je velika inspiracija za sve nas, zato što je veliki lider koji je pokazao da je moguće uraditi obe stvari: graditi snažnu ekonomiju i istovremeno čuvati životnu okolinu."

Kalifornija je prošle godine bila 12 na svetskoj listi najvećih emitera štetnog gasa u atmosferu.
XS
SM
MD
LG