Dostupni linkovi

BEJRUT / JERUSALIM


Najmanje 40 civila je poginulo u Libanu u napadima izraelske avijacije, od toga 33 poljoprivrednika, uglavnom sirijskih Kurda, na samoj granici Libana i Sirije dok su tovarili voće i povrće. Joss 20 ih je povredjeno. Portparol izraelske vojske je kazao da su meta bile dve zgrade koje je prema obavesstajnim izvorima, Hezbolah koristio kao skladisste oruzzja. Istovremeno, tri civila su ubijena u dejstvima Hezbolaha po ciljevima na severu Izraela. Nekoliko raketa palo je i na grad Haderu udaljene oko 80 kilometara od libanske granice.
Hadera je najudaljeniji grad na izraelskoj teritoriji koji se, od poccetka sukoba izmedju Izraela i Hezbolaha 12. jula, nassao na meti raketnih napada libanskog militantnog pokreta. Tri izraelska vojnika i 10 pripadnika Hezbolaha poginuli su u sukobima na jugu Libana.
Izraelska avijacija bombardovala je i danas šire područje Bejruta i to ona za koja navodi da predstavljaju uporišta Hezbolaha. Tom prilikom unisstena su ccetiri mosta na auto putu pored mora, tako da je otezzano dostavljanje humanitarne pomocci.
Hezbolah je zapretio bombardovanjem najvećeg izraelskog grada Tel Aviva ukoliko izraelsko vazduhoplovstvo nastavi da gađa Bejrut.
"Ako vi napadnete naš glavni grad napašćemo i mi prestonicu vaše agresorske države. Ako udarite na Bejrut, Islamski otpor će napasti Tel Aviv, i to smo, uz Božiju pomoć, u stanju da uradimo", poručio je čelnik Hezbolaha šeik Sajed Hasan Nasralah u snimljenoj poruci objavljenoj sinoć na jednoj prohezbolahovskoj libanskoj televiziji.
Izraelska vojska je odgovorila da će u tom slučaju biti napadnuta čitava infrastruktura Libana.
U Tel Avivu je počela priprema skloništa.
XS
SM
MD
LG