Dostupni linkovi

Priština ne prihvata odlaganje pregovora sa Beogradom


Kosovska delegacija je potvrdila odlazak na sastanak između delegacija Prištine i Beograda o decentralizaciji i zaštiti manjina, koji su zakazani za 7. odnosno 8. avgust. Istovremeno je delegacija Srbija zatražila odlaganje razgovora za nedelju dana.

Portparol kancelarije Marti Ahtisarija, Hua Đijang, potvrdila je da su dobili pismo kojim se traži odlaganje sastanka, ali istiće kako se o datumima još uvek razgovara.

«Mi još uvek razgovaramo sa Beogradom, ali što se tiče vremena, mi stojima iza datuma koje smo spomenuli u pozivima. Mi smo dobili pismo iz Beograda i oni su predstavili svoje stavove oko datuma održavanja i to je razlog zašto o tome još uvek razgovaramo sa njima.”

Zamenik premijera Kosova Ljutfi Haziri u izjavi za naš program ističe da zahtev Beograda za odlaganjem razgovora ima za cilj da oduži proces pregovora:

«Mi ne podržavamo nikakav zahtev za odlaganje od strane delegacije Srbije, iz bilo kojeg motiva, jer su zahtevi za odlaganje samo strategija odlaganja procesa, što je za nas neprihvatljivo”.

Haziri očekuje da će se na sutrašnjem sastanku pregovaračke delegacije Kosova, koju predvodi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, izvršiti poslednje pripreme za sastanak u Beču na kojem će se razgovarati o pravima manjina i decentralizaciji. Kosovska strana je u poslednjoj rundi pregovora za status izašla sa predlogom 5 plus jedna nova opština sa srpskom većinom. Oni su tada kazali da je to crvena linija koja se neće preći. Međutim, i posle ove ponude, iz kancelarije Ahtisarija je zatražena veća fleksibilnost od strana u pregovorima, kaže Đijang:

«Videli smo tu izjavu, ima mnogo detalja da se razjasne, kada sagledamo detalje onda će trebati fleksibilniji pristup.”

Zamenik premijera, koji je predvodio delegaciju Kosova na razgovorima o decentralziaciji, ponavlja stav pregovaračke delegacije da se crvena linija neće preći:

“Crvene linije, koje je odredila delegacija jedinstveno, ne može niko da pređe, to pravo nema niko. Mi razmatramo detalje i i zahtevi su specifične prirode i treba raditi kako kod osnovnih principa oko decentralizacije i ovlašćenja opština kao deo stvaranja novih opština.»

Istovremeno, predstavnici kosovske pregovaračke delegacije su pesimisti da se može postići dogovor o tehničkim pitanjima. Tako što ne isključuje i portparol Đijang:

“Mi očekujemo stalan napredak u preogovirma o tehničkim pitanjima, ne samo u oblasti decentralizacije, već i u oblastima privrede, zaštite manjina i kulturnog nasleđa. To su tehnička pitanja u kojima mi očekujemo napredak.”

Inače, u dosadašnjih osam rundi razgovora između Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima procesa statusa Kosova, prema ocenama kosovskih i međunarodnih predstavnika, nije zabeležen nikakav napredak.
XS
SM
MD
LG