Dostupni linkovi

LJUBLJANA / BEOGDAD


Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel je ocenio "problematičnim" stav premijera Srbije Vojislava Koštunice izrečen u intervjuu objavljenom juče u "Danasu" da se njegova zemlja ne bi odrekla Kosova ni zarad brže integracije u Evropsku uniju.
"Smatram da je izjava ili stav da je Srbija spremna da žrtvuje svoju evropsku perspektivu, sa naše tačke gledišta i sa tačke gledišta Evropske unije i zapadnog sveta, problematična", rekao je ministar Rupel na konferenciji za medije u Ljubljani.
Agencija "Beta" je javila da je predsednica srpskog Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić ocenila tu izjavu "grubim mešanjem u unutrašnje stvari Srbije", dok je savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić izjavu ocenio "izletanjem" predstavnika države "promotera secesije i izazivača kasnijih tragičnih događaja na prostoru bivše Jugoslavije". Savetnik Simić je ocenio da Slovenija ne predstavlja značajnu državu Evropske unije da bi se moglo zaključiti da izjava ministra Rupela služi kao pritisak na Srbiju.
Aleksandar Mladenović, portparol Demokratske stranke Srbije – političke partije premijera Koštunice, je podsetio da je Srbija proletos zbog "neodgovornih izjava o nezavisnosti Kosova" otkazala posetu predsednika Slovenije Janeza Drnovšeka i najavio mogućnost da Vlada Srbije i nakon ove izjave ministra Rupela povuče "adekvatne poteze".
XS
SM
MD
LG