Dostupni linkovi

Mostarski "Romeo i Julija"


Želimo Mostaru darovati predstavu, a političarima pokazati da ipak možemo zajedno, riječi su maturantice mostarske gimnazije «Fra Grga Martić» Klare Markić, koja je ljetne praznike, zajedno sa 45 učenika srednjih škola Mostara, odlučila provesti radno - vježbajući za ulogu Julije:

«Mi svi mladi koji smo u ovoj predstavi smo samo našim političarima i svim ljudima koji govore da se ne može raditi zajedno dokazali suprotno – da se može, jer aposlutno nikakvih nije bilo incidenata i konstantno smo radili zajedno, pomagali jedni drugima.»

Slično razmišlja mostarski Romeo, kojeg glumi Dženan Duraković, učenik trećeg razreda Gimnazije Mostar. Za Dženana, ipak, najveći problem biće njegovi prijatelji jer, stidljivo priznaje, još niko ne zna da je u međuvremenu posato glumac:

«Svakako, ovo je meni od velikog značaja.»

«Šta kažu raja? Kako ćeš onda glumiti?»

«Ne znaju raja, u tome je stvar.»

Dva mjeseca režiser predstave Andrju Gerot sa svojim timom tražio je među mostarskim srednjoškolcima glumce i tehničku ekipu za ovaj izvanredni kulturni događaj. Od 4.000 priijavljenih odabrao je tridesetak učenika iz 10 mostarskih srednjih škola. Maela Čusto, maturantica Gimnazije Mostar i menadžer produkcije, podvalači:

«Obično nas mlade u Mostaru prati glas da smo pasivni, da smo neaktivni, da ništa ne radimo cijelo ljeto. Međutim, mi svi smo sad pokazali da mi želimo nešto da radimo samo ako nam se pruži prilika, da smo mi spremni uložiti svoje cijelo ljeto, svo svoje vrijeme u nešto do čega je nama stalo, da mi želimo da upoznajemo ljude, da se družimo.»

Upravo zbližavanje mladih ljudi vodilo je Andrjua Gerota, režisera predstave i profesora pedagogije na američkom Dortmunt univerzitetu, da postavi Šekspirovo djelo. Gerot je u Mostar prvi put došao prije osam godina u posjetu bratu, sir Martinu Gerotu, tadašnjem evropskom administratoru i, kako priznaje, od tada je redovan gost Mostara. O svom radu s djecom kaže:

«Djeca s kojom sam razgovarao jako su otvorena i željna da ispričaju svoje priče koje su doživjeli - i idu dalje, što je zdravo i ohrabrujuće. Zapravo, moram reći da su tinejdžeri Mostara isti kao tinejdžeri bilo gdje, žele naučiti i zabaviti se.»

Gerot dodaje kako će se nova predstava vjerovatno raditi i naredne godine. Građani Mostara 2. avgusta imat će priliku pogledati premijeru predstave klasičnu verziju «Romea i Julije». A bit će izvedena na lokalnim jezicima, te manjim dijelom i na engleskom - Šekspirovom jeziku.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG