Dostupni linkovi

BEJRUT / GAZA / TEL AVIV


Jedna žena je poginula, a dva posmatrača Ujedinjenih nacija su ranjena u subotu na jugu Libana od dejstava izraelske avijacije.
Izraelska avijacija je u noći između petka i subote srušila bombama most preko reke Orontesa u Dolini Beka čime je odsekla grad Hermel od ostatka Libana.
Izraelski avioni su gađali i granični prelaz Masna – glavni prelaz na granici Libana i Sirije.
Hezbolah je u noći između petka i subote prvi put gađao sever Izraela projektilima u kojima je oko 100 Kg eksploziva. Pogodio je područje Afule južno od lučkog grada Haife. Izrael je objavio da je uništio jedan lanser tih projektila.
Izrael je priznao gubitak jedne bespilotne letelice iznad južnog Libana. Hezbolah tvrdi da je letelica oborena, a Izrael da je pala zbog kvara i da su je izraelski avioni zatim uništili bombama kako ne bi pala u ruke Hezbolahu.
Britanska agencija Rojters (Reuters) je javila pozivajući se na izjavu neimenovanog izraelskog zvaničnika da je Izrael povukao vojsku iz grada Bint Džbaila u južnom Libanu.
Libanski ministar zaštite životne sredine Jakub Saraf je objavio da je Izrael izazvao ekološku katastrofu u Mediteranu jer 10.000 – 15.000 tona nafte izlilo u more iz rezervoara jedne libanske pogođene elektrane.
Izraelska vojska je objavila da je izvela "ograničenu akciju" u Pojasu Gaze gde je uništila tunele koje su prokopali Palestinci i neutralisala postavljeni eksploziv.
U gradu Nablusu na Zapadnoj obali izraelska vojska je ubila lokalnog vođu grupe Islamski džihad i još jednog člana te grupe.
Izrael je u subotu odbacio poziv koordinatora humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija Jana Eglanda na trodnevni prekid vatre radi dostave humanitarne pomoći.
Izraelska vojska je saopštila da smatra da "nema potrebe" za privremenim prekidom vatre jer je Izrael "otvorio humanitarni koridor ka Libanu", a da dostavu humantarne pomoći u hrani i lekovima namerno blokira Hezbolah "jer želi da stvori humanitarnu krizu za koju bi okrivio Izrael".
XS
SM
MD
LG