Dostupni linkovi

Koštunica zna gde se Mladić krio


Premijer Srbije Vojislav Koštunica ponovio je prilikom otvaranja graničnog prelaza Rača da je Srbija rešena da završi saradnju s Haškim tribunalom, ali je na izvestan način priznao da su srpske vlasti znale gde boravi haški begunac Ratko Mladić, jer su do svih podataka o optuženima pred Haškim tribunalom dolazile sa izvesnim zakašnjenjem:

„Do svih podataka o optuženima smo mi dolazili, ali, naravno, dolazili smo sa izvesnim zakašnjenjem. Da smo mi znali u februaru ono što znamo neko vreme iza februara, stvari bi bile jasnije. Ali veoma je važno da se u ovo unese dobra volja. Ta saradnja je za Srbiju veoma važna, ona Srbiju stavlja u drugi položaj, pogotovo kad je reč o evropskim integracijama i pogotovo kad je reč o pregovorima o Kosovu i Metohiji, i mi ćemo na taj način delovati.“

Koštunica je podsetio da je pre nekoliko dana napravljen Akcioni plan koji je u svemu usaglašen i sa Hagom i sa Briselom i koji je donet uz saglasnost Karle del Ponte. Koštunica je ocenio da Srbija ima „zaista dobru“ saradnju sa Tribunalom, ali da se iz nekih izjava u medijima može dobiti predstava da to nije tako i dodao da suštinu čini stvarna saradnja.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je u intervjuu za „Frankfurter algemajne cajtung“ da Beograd može da izruči Ratka Mladića Tribunalu i da premijer Vojislav Koštunica tačno zna gde je Mladić boravio do februara ove godine.

Savetnik srpskog predsednika za pitanja saradnje za Haškim tribunalom Jovan Simić ipak veruje da srpske vlasti u ovom trenutku nemaju informacije gde se krije Mladić, ali da imaju političku volju da to pitanje reše:

„To je jako decidirana izjava. Ona tvrdi da oni znaju. Ja ne verujem da se ona onda neće obratiti relevantnim faktorima, i političkim i drugim, u Evropi da se izvrši jedan politički pritisak da se on preda. Ali po ovome što ja imam kao neke informacije, znači pričam uslovno u ovom trenutku, stvarno nisam siguran da ova država, političari i te strukture znaju gde je on. Stvarno nisam ubeđen u to. Akcioni plan bi pre svega trebao da bude nešto što će da napravi transparentnost, dostupnost informacijama i utvrđivanju da li određene strukture ili pojedinci kriju Ratka Mladića i da li postoji, na kraju krajeva, politička volja, koja se toliko proklamuje, da se on uhapsi.“

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović je povodom tvrdnji glave tužiteljke rekao očekuje konkretne rezultate Akcionog plana o završetku saradnje sa Haškim tribunalom:

„Ja ne znam ono što zna Karla del Ponte. Znam da Karla del Ponte u vrlo bitnome utiče na to koliko će se brzo Srbija približavati Evropskoj uniji i to je bitna politička činjenica za svakoga ko živi u Srbiji. Očekujem da vidim šta će biti rezultati Akcionog plana, odnosno preustrojavanja države i nadležnih organa i službi. Ukoliko se oni koji su odgovorni za to, a to su predsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova i direktor Bezbednosno-informativne agencije, ne budu organizovali tako da izvrše obaveze koje ima država, mislim da se mora naći način da te poslove obavljaju ljudi koji će biti sposobni da ono što je u interesu građana Srbije bude urađeno.“
XS
SM
MD
LG