Dostupni linkovi

Prijetnje Srpskom demokratskom forumu


Izvršni direktor Srpskog demokratskog foruma, Ljubo Manojlović, izjavio je da je nakon policijskog privođenja četvorice hrvatskih mladića osumnjičenih za kamenovanje kuća srpskih povratnika u Biljanima Donjim prije dva dana, u sjedište te nevladine udruge u Zagrebu, stiglo više prijetnji i poruka mržnje na nacionalnoj osnovi:

"Zovu nas telefonom i prijete. Nazivaju nas pogrdnim imenima. Došli su neki mail-ovi. Jedan je karakterističan i glasi – Četnici, ovo je zbilja, ne samo, početak. Ne znate što vas sve čeka. Tek ćete vidjeti što znači pakao. Platit ćete za svaku hrvatsku glavu koja je nestala u zadarskom zaleđu u Domovinskom ratu. Ovo u Biljanima nije ništa."

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova, Zlatko Mehun:

"Volio bih da sve te prijetnje, tko god ih dobivao, prijavi policiji, kako bi i policija imala saznanja o njima i mogla na relevantan način postupati."

Predstavnici Srba zadovoljni su kako je policija ovoga puta reagirala, a sami srpski povratnici u Biljanima Donjim ohrabreni i donekle umireni jučerašnjom posjetom i podrškom samog predsjednika države, Stjepana Mesića.

No, u susjednoj Škabrnji, i dalje vlada ogorčenje zbog hapšenja njihovih mještana, te činjenice što predsjednik države nije svratio i u njihovo selo, u kojem su Srbi 1991. godine pobili i masakrirali 90 mještana. Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u Škabrnji, Šime Pavičić:

"Ljude i dalje peče taj nesretni rat, tih 90 žitelja koji su nestali, ubijeni, masakrirani. Sumnjam da ćemo mi imati zajednički suživot. Ako im se mladi vrate, onda je to gotovo. Biće Bejrut."

Odbacuje tvrdnje predsjednika Mesića kako su za međunacionalne tenzije u zadarskom zaleđu krivi čisti ekonomski interesi, točnije, želja nekih domaćih Hrvata da se Srbi ne vrate, kako bi mogli preuzeti njihovu plodnu zemlju. Prema Pavičićevim riječima u pitanju su, prije svega, nekažnjeni zločini i nezacijeljene ratne rane:

"Lako je onome tko to nije doživia. Reći će da je prošlo 15 godina. Njega to ne boli. A kako će ona osoba koja je izgubila oca, brata, strica, didu? Ona ne može reći da je prošlo 15 godina. Volio sam prije rata pivati i svirati tamburicu, ali od tada nikako nisam zapiva. Vi možete pivati, zar ne?"

S takvim osjećajima, kaže, i najbezazlenija provokacija izaziva napetost. Ovaj put, najvjerojatnije, su u pitanju grafiti. Naime, najprije su Hrvati na mjesnom dućanu u Biljanima napisali "Ubojice Škabrnje", a Srbi prefarbali i nacrtali leptire:

"Krila leptira su u znaku SSSS. Da li ih je priča o tim leptirićima sa SSSS natjeralo na to, ne znam."

Izvršni direktor Srpskog demokratskog Foruma, Ljubo Manojlović:

"Moguće da ima provokacija sa srpske strane. Nisu ni Srbi cvjećke, ali mislim da do sada Srbi nisu izazvali incident. To su uglavnom starci koji se boje svoje sjene."

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju da će sve učiniti kako bi se tenzije smirile. Glasnogovornik Mehun:

"Na jednoj političkoj razini, ili na razini suživota na tom prostoru, trebat će još puno poraditi. Poznato je da je Škabrnja jedno od mjesta koje je pretrpjelo najveća stradanja u Domovinskom ratu. Takve rane ne mogu se tek tako zacijeliti, ali to nikoga ne opravdava da uzima pravdu u svoje ruke."
XS
SM
MD
LG