Dostupni linkovi

Rusi sve više ulažu u Hrvatskoj


Peterburška liječnica kardiolog Ana Bjelogolova od travnja je vlasnica crikveničkog hotela „Park“, u centru gradića, sa 124 sobe. Posao je bio težak pet milijuna eura, a ona planira investirati još toliko i do sljedeće sezone podići razinu kvalitete „Parka“ sa tri na četiri zvjezdice.

Naš je cilj raditi tijekom cijele godine, s naglaskom na kongresni i zdravstveni turizam. Do 2008. godine uredit ćemo u ,Parku‘ i zdravstveni centar koji će surađivati s obližnjom poliklinikom ,Terme Selce‘ i ,Thalassotherapijom‘, a dovest ćemo i svoje liječnike iz Zagreba, Slovenije i Rusije – najavljuje simpatična trideset-dvogodišnjakinja:

„Zdravstveni turizam mi se jako sviđa jer ja sam liječnik. Hrvatska ima dobru klimu, čisto more i puno drugih mogućnosti za razvijanje zdravstvenog turizma. Bila sam mnogo puta u Francuskoj, Španjolskoj i Sloveniji, gdje postoji razvijen zdravstveni turizam, ali te zemlje nemaju ni deset posto onoga što za tu vrstu turizma nudi Hrvatska.“

Upravo iz tih razloga, gospođa Bjelogolova namjerava širiti posao prema Zadru pa dalje prema jugu do Splita, i kaže kako je sve više njezinih poznanika i poslovnih partera iz Rusije moli za savjet i kontakte za pokretanje nekog posla u Hrvatskoj, i to najviše u turizmu i građevinarstvu. Ona kaže kako je prigodom predavanja ponude za kupnju hotela u Hrvatskom fondu za privatizaciju bila dosta podrobno ispitivana o svom poslu u Rusiji, podrijetlu novca i ukupnom poslovanju, a takav jedan rezerviran stav prema stranim, dakle i ruskim investitorima prisutan je u dobrom dijelu hrvatske javnosti. Zašto, objašnjava u izjavi za Radio Slobodna Evropa urednik biznis-magazina „Lider“ Miodrag Šajatović:

„Budući da ne postoji nikakav sustav prave kontrole unutar države kakvi su investitori, kakav je kapital i odakle dolazi, onda imamo fobiju od svega što dolazi. To je prva stvar. Druga stvar, kad je riječ o ruskim investitorima, pogotovo u turizmu, imamo neke primjere koji baš nisu bili najčišći, dakle od Haludova koje je razrušeno i nikad nije obnovljeno i tako dalje. Tako da je, bojim se, tu stvoren negativan imidž. Međutim, kad bismo zapravo išli gledati i druge investitore – Talijane, Nijemce – mislim da bi se gotovo u istoj mjeri našlo onih ozbiljnih i neozbiljnih investitora.“

Predrasude najbolje razbijaju suprotni primjeri. Dmitri Železnjak, također Piterburžanin po rođenju, vlasnik je tvrtke koja ima dvanaestogodišnju koncesiju na splitsku Sjevernu luku. On donira novac kazalištima po Splitu i Zagrebu, dovodi Kirovljev balet na „Splitsko ljeto“, veliki je sponzor „Hajduka“, a prva mu je donacija bila za nezbrinutu djecu Splita. A kakav je prema 171 zaposlenom u splitskoj teretnoj luci? Za naš program govori predsjednica Samostalnog sindikata luke i članica Nadzornog odbora tvrtke Ljiljana Kuzmanić:

„Što se tiče njega kao partnera, vrlo smo zadovoljni. On je prisutan u našem društvu ima već druga godina, niko nije dobio otkaz, plaće su redovite, čak su se malo i digle, nakon nedavnog ocjenjivanja baš onih neposrednih izvršitelja – lučkih radnika. Ipak su to ljudi koji podnose najveći teret, oni iskrcavaju te brodove. Tako da u biti mi nismo nezadovoljni.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG