Dostupni linkovi

Nezavisnost nema alternativu


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je informisao poslanike Skupštine Kosova o dosadašnjem toku pregovora o statusu i posebno o sastanku na najvišem nivou koji je nedavno održan u Beču. Prema oceni Sejdiua, delegacija Kosova je na ovom sastanku iznela i argumentovala zahtev za poštovanjem volje građana Kosova za nezavisnom i suverenom državom Kosovo.

Nema nikakvog dogovora sa Beogradom bez rešenja statusa Kosova, a nezavisnost nema alternativu, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, na sednici Skupštine, predstavljajući izveštaj o dosadašnjem toku pregovora o statusu, a posebno sa nedavnog sastanka najviših zvaničnika Prištine i Beograda održanog u Beču. Poslanicima je preneo kako je delegacija Kosova isticala stav da se o nezavisnosti ne može pregovarati:

"Kosovo nikada neće prihvatiti suštinsku autonomiju. Koncepti Prištine i Beograda se mogu opisati na sledeći način. Srbija želi da vlada Kosovom a Kosovo želi da ima svoju upravu.”

Prvi direktni razgovori između predstavnika Kosova i Srbije o statusnim pitanjima održani su 24. jula. Sejdiu je istakao da će delegacija Kosova zauzimati konstruktivan stav kako bi se proces utvrđivanja statusa okončao tokom ove godine.

Skupština nije raspravljala o izveštaju Sejdiua. Opozicioni poslanici su napustili sednicu jer nije ispoštovan dogovor da pre izlaganja predsednik Sejdiu sa sadržajem izveštaja najpre upozna druge članove pregovaračkog tima.

U međuvremenu, zakon o kulturnom nasleđu prošao je prvo čitanje u Skupštini. Zakon podrazumeva da se ovo pitanje reguliše na osnovu međunarodnih standarda o obnovi i zaštiti verskih i kulturnih objekata. Pored zakona o kulturnom nasleđu, Skupština Kosova jos treba da razmotri zakon o službenoj upotrebi jezika. Prethodno je skupština usvojila zakon o verskim slobodama. Ova tri zakona su među 13 prioriteta koje je utvrdila Kontakt grupa u ostvarivanju standarda na Kosovu.
XS
SM
MD
LG