Dostupni linkovi

Trojica alkara vraćena u Viteško društvo


Jučer su Preost, Perić i Breko vraćeni u alkarsku četu, tako da su zadovoljni i oni i predsjednik Mesić, ali i oni koji su ih iz političkih razloga, zato što su pokazivali lojalnost hrvatskom predsjedniku, izbacili iz Alke. Trojica alkara, naime, ove godine je neće trčati, rekao nam je novi predsjednik Viteškog alkarskog društva, doktor Stipe Jukić:

„U jednom prijatnom razgovoru smo došli do zaključka da ih uprava ove godine neće pozivati na Alku zbog kratkoće vremena.“

Rehabilitirani četverostruki slavodobitnik Stipe Breko o reakcijama na ovu odluku građana Sinja i Cetinske krajine:

„Mislim da su zadovoljni jer je vjerojatno građanima Sinja i Cetinske krajine dodijalo ovo natezanja oko Alke.“

A zašto je, uostalom, važno tko će trčati Alku, a tko ne? Zato što su u ljetna vremena kiselih krastavica oči medija uprte u Sinj i Alku, koja je sa zbivanjima oko nje nekakav laboratorij političkih odnosa u državi.

Predsjednik Stipe Mesić, koji se zalagao i zalaže za procesuiranje ratnih zločina, na alkarskom trkalištu je gubio utakmicu s krajnjom hrvatskom desnicom. U izravnom TV prijenosu 2001. godine, radi Mirka Norca, izviždali su njegova izaslanika, generala Milivoja Petkovića, koji će i sam, kasnije, biti optužen u Haagu.

Nakon tog incidenta Mesić je više puta uputio poruku alkarima:

„Ako žele da to bude mala zatvorena predstava, mogu je imati. Što kod žele, mogu ostvariti.“

Alka lišena političkog glamura, kojoj u svečanoj loži sjede desničarski desperadosi, umjesto stranih veleposlanika, jela je svoju supstancu. Umjesto živog spomenika klizila je u pravcu seoskog derneka. Zato se proteklog tjedna novo vodstvo grada i Viteškog alkarskog društva uputilo na pokajanje u Canossu, samom Mesiću.

Novi predsjednik Viteškog alkarskog društva, doktor Stipe Jukić, tvrdi da Mesić nije imao uvjeta:

„U tom razgovoru je predsjednik države prihvatio pokroviteljstvo bez nekakvih uvjeta, što se uporno pokušava nametnuti kao nekakav osnovni problem.“

Unatoč ovakvim tvrdnjama pouzdano je da je Mesić obećao pokroviteljstvo, a svoj dolazak u Sinj, kako je sam rekao, uvjetovao je time da Viteško alkarsko društvo mora riješiti neka pitanja. Nije ih precizirao, ali s Pantovčaka su dolazili signali da to mora biti povratak isključenih alkara i poštivanje Statuta, po kojem ne može pravomoćno osuđeni Norac biti članom Alkarskog društva. Radi istog razloga i strani veleposlanici su najavili da neće doći na Alku.

Hoće li Mirko Norac biti isključen iz društva, pitali smo dobro informiranog, bivšeg alaj-čauša, Ivana Zoricu:

„Mislim da nema šanse da general bude isključen.“

Isto smo pitali i rehabilitiranog alkara, Stipu Breku:

„O tome ne bih htio govoriti. To su nečiji drugi zahtjevi. U te diskusije ne ulazim.“

Onda smo zatražili od doktora Stipe Jukića da potvrdi, ili ne, ovu tvrdnju:

„Da, general Mirko Norac ostaje član Viteškog alkarskog društva.“

Rezultat na relaciji Sinj - Pantovčak će, izgleda, ostati neriješen. Djelomično će se udovoljiti Mesićevim zahtjevima, a i njegovo pokroviteljstvo će biti djelomično - poslat će svog izaslanika.

A nakon svega, kakvu Alku treba očekivati ove godine:

„Alka ide u jednom normalnom smjeru, da bude jedno viteško, tradicionalno, rodoljubno, kulturno natjecanje.“

Optimističan je doktor Stipe Jukić, ali, ipak, valja pričekati 6. kolovoz pa vidjeti koliko će biti glasne i brojne „neke skupine“ čiji dolazak na Alku ne isključuju ni najveći optimisti. Iz dosadašnjeg iskustva teško je vjerovati jamstvima da neće biti vrijeđanja predsjednika na alkarskom trkalištu.

„...Nema više poštenih momaka!...“
XS
SM
MD
LG