Dostupni linkovi

Gradnja koridora 5C kroz BiH koštaće sedam milijardi


Cijena izgradnje dijela koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu iznosila bi šest milijardi i 900 miliona konvertibilnih maraka. Stručnjaci smatraju da je ovaj projekat izuzetno ekonomski isplativ jer bi stopa povrata sa društveno-ekonomskog aspekta bila više od 16 procenata. U evropskim razmjerama smatra se da je opravdano ulaziti u projekat ako je stopa veća od 6 procenata. U Studiji o izvodljivosti na koridoru 5C navedeno je i da sa tržišno finansijskog aspekta stopa povrata iznosi nešto manje od 7 procenata. Ministar komunikacija i transporta BiH Branko Dokić:

«Budućem koncesionaru, dakle onom koji ima pare, koji razmišlja hoće li te pare staviti u banku ili će uložiti u ovaj projekat, evo ova studija kaže da mu je isplativije da svoja sredstva uloži u ovaj projekat, jer će mu se sredstva vratiti i da će na njih imati kamatu 6,67 posto, a znate da u svijetu, iz koga očekujemo da ćemo dobiti eventualnog koncesionara, ta kamata nije veća od 4 posto. Dakle i ovo pokazuje da, nakon ove studije, mi možemo da očekujemo da ćemo imati zainteresovane koncesionare, koji će moći vratiti svoja sredstva i zaraditi na uloženim sredstvima ukoliko uđu u ovaj projekat.»

Prosječna predviđena cijena po kilometru autoputa iznosi 24 miliona konvertibilnih maraka. Studiju o izvodljivosti na koridoru 5C uradili su konzorciji IPSA Instituta iz Sarajeva i Institut za građevinarstvo Hrvatske. Direktor IPSA instituta Ešref Gačanin:

«Pariranje cijene, koštanje izgradnje ovoga velikog projekta, plus ili minus deset posto nema nikakav uticaj na zaključke o tome da li je projekat rentabilan ili nije. Mislim da je vrlo teško naći u domenu transportne infrastrukture rentabilniji projekat od ovoga na ovom području svijeta, jugoistočne Evrope. Čitav ovaj projekat, kad smo ga vrednovali sa stanovišta društveno-ekonomskog, podijelili smo ne nekih osam dionica. I za njih smo također uradili sve ove rezultate o kojima se govori, tako da će biti moguće donositi odluke i one koje se na etapnost izgradnje, na prioritete u izgradnji itd.»

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić:

«Od danas koridor 5C više nije fikcija i, kao što ste čuli jasno i precizno, to je ekonomski izuzetno opravdan projekat, i ta na osnovu elemenata koji su važili u vrijeme izrade fizibiliti studije.»

Podršku za izradu tenderske dokumentacije za gradnju autoputa, u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH očekuju od Svjetske banke. Studija o izvodljivosti, navodi direktor Instituta građevinarstva Hrvatske Petar Đukan, može poslužiti za izradu glavnog projekta i ugovaranje poslova sa izvođačima radova:

«Duljina trase je podijeljena na oko 20 čvorišta, gdje se ostvaruje kontakt s postojećom mrežom. Razmak između čvorišta je uobičajen - gotovo u cijeloj Europi razmak je 15 do 20 kilometara između pojedinih čvorišta. Svi tehnički elementi koji su primijenjeni - od uvjeta vožnje, od objekata - u smislu mostova, vijadukata, nadvožnjaka itd., mjera zaštite okoliša, tunela - su izrađeni u skladu sa posljednjim zahtjevima za takvu kvalitetu u Europi.»

Ukupna dužina autoputa na koridoru 5C kroz Bosnu i Hercegovinu iznosiće 290, 6 kilometara. Put je podijeljen u osam dionica koje mogu funkcionisati i kao tehnički i tehnološki nezavisne cjeline. Prema najavama, tender za budućeg koncesionara mogao bi da bude raspisan već krajem septembra.
XS
SM
MD
LG