Dostupni linkovi

Sukob Bošnjaka i policije RS u Konjević Polju


Prema navodima mještana Konjević Polja kod Bratunca, grupa mladića je mirno sjedila u kafani koja se nalazi u sastavu benzinske pumpe, kada su došli pripadnici Specijalne policije Republike Srpske i tražili od njih da odmah ugase muziku koja se glasnije čula iz njihovog vozila, navodno parkiranog na platou benzinske pumpe. Kada su, kako su nam kazali, odbili to učiniti, jedan od policajaca je udario mladića bošnjačke nacionalnosti, kojem je u pomoć priskočio njegov brat, nakon čega su specijalci pozvali pomoć. U nastaloj tuči pet mladića bošnjačke nacionalnosti je povrijeđeno.

Kako smo čuli od mještana Konjević Polja, riječ je o provokaciji kakve ovdje nisu rijetkost i da je sve počelo već od 18 sati, kada su učestala vozila Specijalne policije. Iza ponoći, na mjesto incidenta došli su i pripadnici Evropske policije koji su i danas bili u Konjević Polju, ali novinarima nisu davali izjave.

Objavljeno je i službeno saopštenje Policije RS u kojem stoji da je incident izazvalo oko pedeset Bošnjaka Konjević Polja, i to tako što su naglo zakočili svojim vozilom ispred patrole policije i da su nakon upozorenja napali specijalce koji su se tu slučajno zatekli pri vraćanju sa redovnih aktivnosti.

Nakon sinoćnjih događaja, među mještanima Konjević Polja vlada veliko uznemirenje jer mnogi smatraju da je sve inscenirano kako bi se okrivili Bošnjaci – povratnici i stvorila nesigurnost.
XS
SM
MD
LG