Dostupni linkovi

Glavaš negira tvrdnje tužiteljstva i policije


Iako je sa svoje internetske stranice skinuo iskaze prve dvojice svjedoka optužbe, te potpisao da će on, kao i drugi sudionici u postupku protiv njega, poštovati tajnost svjedočenja – što je bila osnova za odbijanje zahtjeva Državnog odvjetništva da se Branimiru Glavašu odredi pritvor – današnji Večernji list donosi opširne navode o iskazu generala Karla Gorinšeka. Kako su ti iskazi došli u javnost, mada su trebali ostati tajni, nije poznato, no činjenica je, isto tako, da se o Gorinšekovom i svjedočenju Ivana Grujića u Osijeku znalo sve dok se na potpisima o tajnosti još nije osušila ni tinta.

Tužiteljstvo smatra da je objavljivanje iskaza pritisak na buduće svjedoke, no Glavaš drži da o tome uopće nije riječ, te se obrušava na načelnika osječke policijske uprave Vladimira Fabera:

„Nikakav pritisak na svjedoke se ne vrši. Ovo je najprljavija laž jednog beskarakternog, amoralnog čovjeka koji obnaša dužnost načelnika policijske uprave Osječko-baranjske županije, koji je nametnut i postavljen od strane izvršnih vlasti da uradi prljav posao na području osječko-baranjske županije.“

Faber je u svojim izvješćima Državnom odvjetništvu naveo nekoliko primjera izravnog pritiska na svjedoke. A da su oni zaista trpjeli pritiske, poznato je i iz slučaja pripadnika Branimirove osječke bojne, Ivice Špiranca, koji je u medijima potvrdio navode koji terete Glavaša. No, nakon posjete nekih ljudi iz Glavaševog ratnog kruga, Špiranec je povukao iskaz, mada ono što je rekao postoji zabilježeno u novinarskom magnetofonu. Još je najmanje jedan svjedok odustao od davanja iskaza istražnom sucu, nakon poziva Glavaševih ljudi. Sam Glavaš pak kaže kako se pribojava da bi policijski provokatori mogli prijetiti svjedocima, što bi se onda pokušalo pripisati njemu:

„Faber je toliko prljav i beskarakteran čovjek koji je u stanju napraviti i takvu stvar - organizirati i montirati čak i takve ozbiljne stvari poput fizičke prijetnje pojedincima, poput razbijanja prozora pojedinim ljudima koji ć se pojaviti kao svjedoci. Bojim se da je u stanju čak i organizirati nekoga da nekome baci bomba u dvorište, ili pod auto, a da bi se za to optužio ja, kako bi se prikazalo da zastrašujem i utočim na svjedoke.“

Iako je zahtjev za pritvaranjem Glavaša odlukom Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu odbačen, čime je slučaj pravomoćno zaključen, zbog pritiska na svjedoke novi zahtjev može biti podnesen bilo kada. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu danas je reagiralo na činjenicu da je u novinama objavljen Gorinškov iskaz, te naložilo provođenje kriminalističke obrade, kako bi se utvrdilo na koji je način njegovo svjedočenje došlo do medija.
XS
SM
MD
LG