Dostupni linkovi

Ponovo kamenovana katolička crkva


Kamenovanje je oštetilo veoma skupa vitražna višeslojna stakla na ulazu, umetnički rad Marka Rupnika, koji je 2000. godine dobio Prešernovu nagradu za mozaik u ličnoj Papinoj kapeli, a ukrasio je i mnoge katoličke crkve u svetu. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar prokomentarisao je za naš radio kamenovanje Crkve Rodjenja Jovana Krstitelja podignute na mestu gde je bila katolička crkva do 5. juna 1945. godine:

„Koliko sam ja upućen, to su počinile maloljetne osobe, koje nemaju pravog vaspitanja. Mislim da se svi trebamo zapitati kakvo je vaspitanje u krugu naših porodica i u samom društvu. U tom smislu sam zaista zabrinut zbog toga što ovo društvo ne kreće putem civilizacije. Bez novog pristupa, zajedništva i uvažavanja različitosti ovde ne mogu biti evropski standardi i zemlja neće moći da bude deo jedne kulturne, civilizovane Evrope. U tom smislu pozivam na odgovornost.“

Beogradski nadbiskup podseća da je Smederevo u rimsko dobe bilo biskupsko sedište. Lokalni župnik Stjepan Barišić, koji je trenutno zbog odmora nedostupan, ranije je upozoravao na učestale vandalske istupe i bacanje smeža ispred crkve.

Srpska pravoslavna crkva osudila je kamenovanje i kroz reči episkopa niškog Irineja, izrečene za naš radio, prenosi žaljenje:

„To je krajnji kriminal. To sigurno nije delo čestitih i poštenih ljudi i rodoljuba, nego kriminalaca.“

Upitan da li će to poremetiti međureligijske odnose, u značajnoj meri popravljene u poslednjih nekoliko godina, episkop Irinej odgovara:

„To nije prijatno, ali to nije stav ni crkve, ni naroda, nego huligana.“

Iako je ovo četvrto kamenovanje katoličke crkve u poslednjih godinu dana u Smederevu, predstavnik za štampu vladajuće Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ne veruje da je reč o organizovanoj grupi i kategorički želi da to nazove vandalizmom:

„To se sigurno može nazvati samo vandalizmom i jednom potpunom budalaštinom nekih neodgovornih pojedinaca. Ja zaista ne mogu da zamislim da iza toga stoji bilo kakva organizovana grupa, jer mi je to nespojivo i sa Smederevom kao sredinom, poznavajući te ljude tamo i na koji način funkcionišu i žive. To su očigledno neki neodgovorni pojedinci i sigurno je da se to mora sprečiti.“

Sociolog religije Mirko Đorđević spreman da je kaže da ovakvi incidenti ukazuju na odavno prisutnu međureligijsku i međukonfesijsku netrpeljivost:

„To ovde nije ništa novo, ali ostavlja ružan utisak o našoj zemlji – Srbiji – koja se ne uklapa u moderne imperative tolerancije i razumevanja. Jednom rečju, da to opet ponovim, ima mnogo takvih događaja, pa čak i nasilja na verskoj osnovi i to će, naravno, opteretiti odnose između nas pravoslavnih i katolika. Raspoloženje je sigurno za žaljenje.“
XS
SM
MD
LG