Dostupni linkovi

Iznenada preminuo reditelj Benjamin Filipović


Benjamin Filipović rođen je u Sarajevu, a filmsku režiju diplomirao na praškoj akademiji FAMU. 1991. godine Benjamin Filipović režirao je svoj prvi dugometražni film “Praznik u Sarajevu“, jedan od posljednjih uspješnih jugoslavenskih filmova, koji je dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu.

Tokom rata u Sarajevu, režirao je i kultni film “Mizaldo – kralj teatra“, koji je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu 1994. godine. Za kratki film “Super dobra ideja”, Benjamin Filipović je 1997. dobio nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barseloni.
Vijest o smrti Benjamina Filipovića pogodila je sve koji su godinama sarađivali sa Benjom na mnogim projektima, njegove kolege i prijatelje. Reditelj Ademir Kenović:

“Mislim da je najznačajnije to što je Benja bio jedna zaista posebna ličnost: otvoren, spontan, dobar prijatelj, velik filmadžija. Mislim da je izuzetno značajan njegov doprinos u raznim sferama ovoga čime se mi bavimo. “

Benjamin Filipović uz ostalo je režirao i jednu od najpopularnijih TV serija «Top lista nadrealista». Njegov saradnik na ovom projektu Almir Ćejahić Batko:

“Taj neki početni šok kad neko tako drag ode nikad ne može donijeti prave riječi. To je jedan šok koji zadesi svakoga ko ima u blizini jednog takvog genijalca. Benja je, sem što je bio veliki čovjek i reditelj, bio nekako srodan onoj priči, kojoj sam i ja bio, a to je «Top lista nadrealista»

Benjamin Filipović bio je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, stalni član Evropske filmske akademije, te donedavno predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH. Od 2001. do 2005. godine bio je predsjednik Upravnog odbora Sarajevskog ratnog teatra. Trećim igranim filmom Benjamina Filipovića “Dobro uštimani mrtvaci” prošle je godine otvoren je Sarajevo film festival. Za jednu od emisija Radija Slobodna Evropa, Benjamin Filipović svojevremeno je rekao:

«Nema kantonalnog filma, nema ono «mahalskog» filma, nema entitetskog filma. Postoji naravno bh. film. Kao takav, on postaje brend, skoro, i sjajna je stvar ako će se razvijati produkcija igranih i ostalih formi. Vrlo sam sretan i ponosan na činjenicu da nekako pomažem u pisanju nove stranice u istoriji bh. filma.»
XS
SM
MD
LG