Dostupni linkovi

Tužilaštvo odbilo zahtjev predsjedavajućeg Tihića


Uprkos insistiranjima porodica žrtava i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića da se objavi spisak 28.000 učesnika napada na Srebrenicu jula 1995., Tužilaštvo BiH to neće uraditi. Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da bi objavljivanje imena moglo ugroziti istrage koje su u toku:

«Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine trenutno vodi deset istraga protiv više desetina osoba koje su osumnjičene za ratne zločine počinjene u Srebrenici. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine trenutno vodi i dva kaznena postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici. U jednom predmetu je u tijeku suđenje za 11 osoba optuženih za genocid, koje se nalaze u pritvoru. U pritvoru su i dvije osobe koje su pod istragom zbog sumnja da su učestvovale u zločinu u Srebrenici.»

Sulejman Tihić ovakvu odluku Tužilaštva smatra skandaloznom, a glavnog državnog tužioca Marinka Jurčevića direktno odgovornim za to što osumnjičeni za ratni zločin još rade u državnim i entitetskim strukturama Bosne i Hercegovine:

«Ja mislim da to nije opravdano, tim prije što je i sama tužiteljica Karla del Ponte rekla da to treba objaviti i da nema nikakvih razloga da se ne objave ta imena. Taj izvještaj, odnosno ta imena su već dostupna onima kojih se tiče i da odugovlačenje objavljivanja imena čini štetu ne samo istragama, nego čini svima nama, jer 892 osobe koje su učestvovale u genocidu nad Bošnjacima još obavljaju javne funkcije.»

I Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa zatražio je da se spisak imena učesnika u napadu na Srebrenicu objavi ili će u protivnom pokrenuti postupak protiv tužioca Jurčevića. Članica Udruženja Sabra Kolenović:
.
«Mi žrtve Srebrenice znamo imena zločinaca i možemo ih nabrojati i više od 892. To su naši prijatelji, naše komšije Srbi koji su i sad u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, Han Pijesku. Ako ne objavi imenom i prezimenom, a oni imaju to pred sobom, mi ćemo svakako tražiti smjenu Jurčevića.»

Izvještaj Radne grupe za Srebrenicu Vlade Republike Srpske, koji sadrži i spisak imena učesnika u zločinu, završen je prije dvije godine. Tadašnji premijer ovog entiteta Pero Bukejlović, danas tvrdi kako spisak imena učesnika u genocidu nije objavljen jer bivši Visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun to nije dozvolio. No, Ured visokog predstavnika tvrdi da je prosljeđivanjem spiska državnom Tužilaštvu stvar prepuštena domaćim pravosudnim organima. Ipak, Sulejman Tihić zatražio je od OHR-a da skine embargo sa objavljivanja liste jer smatra da u tome ima i njihove krivice:

«Ima, u svakom slučaju, jer u to vrijeme OHR je bio istoga mišljenja, a sada se pokušavaju izvući i odgovornost prebaciti samo na Tužiteljstvo.»

Najveća sekundarna masovna grobnica Kamenica kod Zvornika u kojoj se nalaze tijela ubijenih Srebreničana trebala bi biti dovoljan povod, vjeruje Sabra Kolenović:

«Već je tu 600 tijela izvađeno. Zar treba to kriti? Treba kriti imena zločinaca!?»

Osim toga, objavljivanje imena, i za žrtve ali i za srpski narod, ima veliki značaj, poručuje Kolenović:

«Ako ne bude izašla lista sa imenima i prezimenima, onda će to biti kolektivna odgovornost svih Srba, a ne pojedinaca.»
XS
SM
MD
LG