Dostupni linkovi

EU želi poslati Beogradu pozitivnu političku poruku


Evropska unija je pozdravila srpski Akcioni plan za punu saradnju sa Haškim tribunalom, ali je Srbiji stavila na znanje da plan nije sve, odnosno, da se pre nastavka pregovora sa EU o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju haški optuženik Ratko Mladić mora uhapsiti i predati Međunarodnom sudu za ratne zločine.


Na margini ovog glavnog stava, međutim, u Briselu su počele da cirkulišu informacije da se Brisel boji da bi tvrdo insistiranje na Mladiću, u situaciji kad je srpski nacionalni ponos teško ranjen odlaskom Crne Gore i verovatnom nezavisnošću Kosova, moglo ići na ruku tvrdim srpskim nacionalistima, i da zato u jednoj grupi zemalja, koju predvode Nemačka i Francuska, postoji spremnost za nastavak pregovora sa EU do kraja ove godine i bez izručenja Mladića, ako se Koštuničin plan pokaze dovoljno uverljivim. Drugu grupu zemalja, koje se ovakvoj inicijativi protive, prema izveštajima iz Brisela, predvode Velika Britanija i Holandija. Analitičara briselskog Centra za evropsku politiku, Majkla Emersona, pitali smo da li može da potvrdi ovakvu podelu unutar EU.

EMERSON: To je veoma uobičajena podela i apsolutni je standard za Evropsku uniju da pokazuje ceo spektar gledišta na ovu vrstu problematike – posebno kada su u pitanju oblasti kao što su pravosuđe i ljudska prava. Tu se obično pojavljuju zemlje koje su tvrdolinijaši i druge, koje su nosioci mekše politike. Možete iz toga razumeti da postoji debata o tome kakvu jedinstvenu poziciju zauzeti.

Rekavši ovo, želeo sam da naglasim da u Evropskoj uniji postoji svest da se mora formulisati adekvatna politička inicijativa koja će pomoći Srbiji i njenim evropskim aspiracijama. Stoga što su svi svesni da je u Srbiji trenutno veoma teška politička konstelacija, s obzirom na skorašnje odvajanje Crne Gore i teškim kosovskim pitanjem koje je počelo da se odmotava. S obzirom na takvu kompleksnu političku atmosferu u Srbiji, Evropska unija nastoji da forumuliše i Beogradu uputi pozitivnu političku poruku.

RFE: Gospodine Emerson, da li vi to indirektno potvrđujete da postoje podele u okviru Evropske unije po pitanju izručenja Mladica?

EMERSON: Tako nešto bi bilo potpuno normalno u svakom kompleksnom političkom entitetu, kad se na dnevnom redu pojave takva pitanja, o kojima se dugo premišlja i gde se odmerava kakvu poziciju zauzeti. Rekao bih da su i po tom pitanju u igri različite preferencije.
XS
SM
MD
LG