Dostupni linkovi

Jelavić za RSE - Neću se vraćati u BiH


Goran VEŽIC, Žana KOVACEVIC

Ante Jelavić nam govori da ga odluka Žalbenog vijeća Suda Bosne i Hercegovine nije iznenadila:

„Očekivao sam da će prvostupanjska presuda biti ukinuta jer je ona utemeljena na indicijama, a ne na dokazima“, kaže Jelavić, napominjući i da je u samom procesu u prvom stupnju bilo velikih povreda Zakona o kaznenom postupku.

Žalbeno vijeće je odredilo da se proces protiv Ante Jelavića ima ponoviti. No, on odbija mogućnost da se pojavi pred Sudom u Sarajevu:

„Ne mislim se vraćati u Bosnu i Hercegovinu, niti pojavljivati na Sudu u Bosni i Hercegovini. Kao građanin, imam jako ružna iskustva. Najgrublje su se kršila moja ljudska prava i građanske slobode. Ne bih želio da ponovo budem u jednoj takvoj situaciji, ali sam spreman da se kao građanin Republike Hrvatske, u slučaju da bosansko-hercegovačko pravosuđa eventualno ustupi ovaj predmet hrvatskom pravosuđu, istog trenutka pojavim pred bilo kojim hrvatskim sudom.“

Da li se hrvatsko pravosuđe do sada za vas zanimalo?

„Ne znam. Ne bih želio špekulirati. Mislim da nema nikakvog posebnog interesa jer kao građanin Republike Hrvatske nisam napravio nikakvo kazneno djelo na području Republike Hrvatske.“

Bosanko-hercegovačko pravosuđe ne može suditi u odsutnosti.
Jelavić neće u Sarajevo, a Hrvatska ga ne izručuje. Kako se može razriješiti ovaj pravni čvor. Ante Jelavić:

„Postoji pravna mogućnost da se taj spis ustupi Republici Hrvatskoj i hrvatskom pravosuđu. Bilo bi i opravdano jer ako je uistinu bilo nekakve navodne zlouporabe hrvatske novčane pomoći, onda bi tu najviše trebala biti zainteresirana Republika Hrvatska.“

* * * * *

Apelaciono vijeće Odjeljenja za organizovani, privredni kriminal i korupciju Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom je bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Jelavić osuđen na deset godina zatvora u slučaju Hercegovačka banka. Na prijedlog Jelavićevog branioca, Apelaciono vijeće preinačilo je prvostepenu presudu i odbilo optužbe za krivična djela zloupotrebe položaja, pronevjere i nesavjesnog rada u službi. U osuđujućem dijelu ukinuta je prvostepena presuda kojom je Jelavić osuđen na 10 godina zatvora i određeno ponavljanje glavnog pretresa. Jelavić je ranije napustio zemlju i skriva se u Hrvatskoj, čije državljanstvo takođe ima.

Prvostepenom presudom Jelavić je proglašen krivim da je kao ministar odbrane Federacije BiH nezakonito preusmjeravao sredstva koja je Vlada Hrvatske slala pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane u BiH. Jelavićev advokat Dragan Barbarić kaže da je ovakva presuda očekivana, te da se Jelavić, koji se od izricanja presude - oktobra prošle godine - nalazi u bjekstvu, vjerovatno za sada neće vratiti u BiH:

«Hrvatska apsolutno nema nikakvu obvezu. A što se tiče ovoga predmeta, dakle Hercegovačka banka - kako se on zove - tu tjeralice i nema. A istovremeno Hrvatska ne može bilo kojeg svog državljanina isporučiti bilo kojoj drugoj državi sem Haškom tribunalu. Prema tome, samo se može riješiti na nivou da država BiH ustupi predmet Republici Hrvatskoj na nadležno postupanje i ništa više.»

Iako je pravilo da se optuženima sudi prema mjestu izvršenja krivičnog djela, od Hrvatske sada zavisi gdje će se Jelaviću suditi, kaže ministar pravde BiH Slobodan Kovač:

«Pravilo je da se primjenjuju mjesna i stvarna nadležnost, dakle po mjestu izvršenja krivičnog djela, ali ovo je malo složenija situacija jer gospodin Jelavić je državljanin i Hrvatske i BiH i Hrvatska ima mogućnost da ga ne izručuje, odnosno Ustav Republike Hrvatske omogućuje Hrvatskoj da svoje državljane ne izručuje. E sad, od toga hoće li Hrvatska izručiti gospodina Jelavića ili ga neće izručiti, zavisi gdje će mu se suditi.»

Kovač naglašava da, iako presudu Apelacionog vijeća nije vidio, ovakva odluka, koja je izazavala iznenađenje javnosti, donesena je vjerovatno zbog povreda u postupku koji je vođen:

«Nije to prvi put, nije to ništa novo, bilo je takvih i sličnih slučajeva bezbroj. Jedno je što šira javnost misli, a drugo je što misle ljudi od struke - i obično je to dvoje u diskrapanci.»

U Sudu BiH nije bilo komentara na donesenu presudu koja je, kako kažu, konačna. Potvrđeno je da će u narednih 60 dana biti zakazan početak novog, obnovljenog suđenja.

Ukidanje osuđujuće presude pozdravili su u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, čiji je Jelavić nekada bio predsjednik. Portparol HDZ-a Mišo Relota kaže:

«Ova posljednja odluka Apelacijskog vijeća Suda BiH pokazuje u kakvom je okružju vođen sudski postupak protiv bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH i bivšeg predsjednika HDZ-a BiH gospodina Ante Jelavića i nadamo se da će na suđenju pred drugostupanjskim odjelom gospodin Jelavić biti oslobođen za sve one stvari zbog kojih se tereti, te da će pravda konačno biti zadovoljena.»

Sud BiH Jelavića je optužio i u slučaju Hrvatska samouprava, ali je proces za sada prekinut jer se nalazi van zemlje.
XS
SM
MD
LG