Dostupni linkovi

Balkanci sretniji od Amerikanaca


Rezultati su iznenađujući, gotovo šokantni, kažu u britanskoj fondaciji koja se bavi ekonomskim istraživanjima. Pod nazivom Happy Planet Index predstavljeno je istraživanje u kojem su obrađeni utjecaj uvjeta u kojima ljudi žive na njihov osjećaj sreće i zadovoljstva u životu. Usporedni rezultati 178 zemalja svijeta pokazuju da su gotovo u pravilu obrnuto proporcionalni podaci o bruto društvenom proizvodu, s jedne, i dugog i zdravog žiota s druge strane. Nijedna zemlja nije postigla visoku ocjenu u tri ispitivana indikatora, sve zemlje mogu učiniti mnogo više u osiguravanju dugog i ispunjenog života u zadatom okruženju.

Istraživanje Happy Planet pokazuje da se istinska sreća može naći na malom pacifičkom otoku zvanom Vanuatu. Zemlje G8, dakle najbogatijih, nalaze se na začelju ljestvice. Rusija je 172., od ukupno 178 zemalja, SAD su 150-te, Francuska 128-a, a Velika Britanija 108. Dakle, oni najbogatiji i najzdraviji svoje resurse najmanje koriste da bi ljudima osigurali dug, sretan i ispunjen život. Tako Britanci imaju manja životna očekivanja od Italijana, a Skandinavci su manje sretni od Nizozemaca i Austrijanaca.

Paul McCarthney, čuveni vođa nezaboravnih Beatllesa pjevao je prije tridesetak godina kako novcem ne možeš kupiti ljubav, ekonomisti nam danas poručuju da se njime ne može kupiti ni sreća. Istina, među narodima na Balkanu, takva poslovica odavno postoji, baš kao i stihovi «Sreću čine male stvari». Ali, u situaciji u kojoj živi većina njih, s primanjima trostruko manjim od evropskog prosjeka, rijetko se ko sjeti tih mudrosti. Doduše, Hrvatska, BiH i Makedonija posložile su se na ljestvici sreće daleko iznad SAD, koje još uvijek u većini glava na jugu slove kao zemlja snova.

Iznenađenje je priredila i Columbia, koja je na ljestvici ispunjenog života na drugom mjestu. Istraživači iz Happy Planet kažu kako tu latinoameričku zemlju ne treba promatrati iz rakursa evropskih parametara. Naš kliše o Kolumbiji, kao zemlji droge i sukoba, nema veze sa stvarnošću te zemlje. Većina stanovnika tamo nikada za svog života ne dođe u dodir ni s jednim ni s drugim opasnim stvarima. Život u kolumbijskom gradu je vrlo bogat i očigledno dostatan za sreću tamošnjih ljudi, kaže se u istraživanju Happy Planeta.
XS
SM
MD
LG