Dostupni linkovi

Oj Nikolo, ti pametna glavo...


U roku od 55 dana, za cijenu od 55 milijuna kuna, Tesli je rodna kuća pretvorena u muzej, oko nje je izgrađen tematski park. Kuća i crkva uz nju su bile u korovu, a teren oko nje bio je zatrovan minama, podsjetio je
na proslavi gradonačelnik Gospića, Milan Kolić:

"S dužnim štovanjem sjetimo se pokojnog pirotehničara Kreše Poračeka koji je smrtno stradao na razminiranju ovoga terena."

U Memorijalnom centru nakon više od 60 godina obnovljena je i crkva Svetog Petra i Pavla u kojoj je služio Teslin otac, Milutin, pravoslavni svećenik. U ponedjeljak je liturgiju u njoj predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije, Jovan Pavlović.

Značajno je napomenuti da je na liturgiji bio i biskup gospićko–senjski, Mile Bogović. I to bi, da je kojim čudom mogao biti svjedokom, obradovalo Nikolu Tesla, ali bi ga sigurno ražalostio Simo Golić iz Jagodnje Gornje u zadarskom zaleđu:

"Činjenica je da dvije trećine sela nema struju. A tamo ima oko 30 domaćinstava povratnika."

Zaslužio je Tesla i više od spomenika, rekao je u svom govoru na svečanosti u Smiljanu predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac:

"Zaslužio je da svi u ovoj zemlji imaju struju u svojim domovima, neovisno o svojoj nacionalnosti. To će u skorom i najskorijem vremenu, na način na koji se to čini zadnjih godina, i biti postignuto."

Poslije svečanosti smo zamolili Pupovca da bude precizniji:

"Ukupan broj sela u Hrvatskoj, u povratničkim sredinama je bez električne energije. Od 280 sela, barem jedna četvrtina otpada na Liku."

Ima li naznaka iz vlade da se to konačno riješi?

"Upravo zahvaljujući ovoj obljetnici i našem upozorenju vladi da ne bilo časno slaviti obljetnicu rođenja Nikole Tesle, a imati toliki broj sela bez struje, vlada je odvojila dodatnih 60 milijuna kuna tako da će u ovoj godini dobar dio sela dobiti struju. Preostali će dobiti struju sljedeće godine."

U nekim selima o struji se još govori s nevjericom, pa i pjeva:

"Oj Nikolo, oj Nikolo ti pametna glavo.
Nađe struju, nađe struju ne bi vjerovao.",
zapjevala je u Smiljanu srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću folklorna skupina iz Žegara.

Zašto nema još struje u svim zakutcima stradalih krajeva, pitali smo člana Uprave Hrvatske elektroprivrede, Ivu Čovića:

"Postoje rijetki primjeri gdje je u ratu uništena mreža i gdje je broj stanovnika danas relativno mali, tako da nisu u prioritetu obnove mreže, ali mislim da je taj proces pri kraju."

Nedostatak struje ne bi trebalo biti, ni tehničko, ni političko pitanje. Da ne bude tehničko, pobrinuo se Tesla, a da ne bude i političko, izgleda, opet se pobrinuo Tesla. Na svečanosti u Smiljanu hrvatski državni
vrh je pokazao da vidi problem i da ne bježi od njega.

Predsjednik Stipe Mesić:

"Ima još sela bez struje. Ima još sela koja nisu dobila cestu. To je posao koji se mora učiniti uz dodatni napor i to će biti napravljeno."

Predsjednik Sabora, Vladimir Šeks:

"Nikola Tesla je našao svjetlo, ali treba ga provesti u svaki dom i svaki zaseok u kojem ga još nema."

Premijer Ivo Sanader je napomenuo da Hrvatskoj treba još i plinifikacija i izgradnja vodovodne i cestovne mreže, ali i on kaže:

"Treba što prije uspostaviti normalne uvjete života, a to je prije svega elektrifikacija. Na tome ćemo raditi. To je jedan od prioriteta."

I kad je tako, ostaje na krilima Tesline godišnjice očekivati i da, kao pred zakonom, tako i pred strujom, svi građani budu jednaki, kako to otprilike poručuju pjevači iz Žegara:

"Što si Srbin, što si Srbin to ništa ne mijenja.
Pamtit ćete, pamtit ćete svjetska pokoljenja."

Upitali smo pjevačicu iz žegarske skupine, Svjetlanu Spaić - Hoće li poslije ove obljetnice biti bolji život za Teslin rod u Teslinoj domovini?

"Kada sam došla, jednom vašom kolegi sam rekla da ne znam, ali kako vrijeme odmiče, mislim da ima nade. Mislim da će biti bolje. Iskreno se nadam."
XS
SM
MD
LG