Dostupni linkovi

Biciklistička staza pomirenja


Kada sljedećeg mjeseca budu postavljene sve oznake na 100 kilometara dugoj biciklističkoj stazi od Osijeka do Sombora, dvije susjedne države bit će spojene još jednom poveznicom – stazom izgrađenom u potpunom skladu s ekološkim kriterijima. Ta biciklistička trasa uključuje šumske putove i već postojeće staze i prolazi kroz raznolik i zanimljiv krajolik dvaju država. Jasmin Sadiković, voditelj nevladine udruge Zeleni Osijek, jedne od inicijatora te ideje, objašnjava kako je cijelili projekt nastao:

"Idejni začetnik biciklističkih staze Panonskog puta mira, koje će povezivati Vojvodinu, istočnu Slavoniju i Baranju, je Zelene mreža Vojvodine. Ideja je krenula prije dvije godine, kada smo imali prvu radionicu u Baranji, zajedno sa Zelenom mrežom Vojvodine, i kada smo napravili neki okvir i nacrt biciklističkih staza kojima bi povezivali lokalne zajednice s jedne i s druge strane, a sve s ciljem održivog razvoja ovog područja, zaštite okoliša i promocije kulturnih i prirodnih vrijednosti, a isto tako i razvoj lokalnih zajednica na ovom području."

Sadiković kaže da je za izgradnju staze i popratnih sadržaja uz nju potrošeno oko 150 tisuća dolara. Taj novac osigurali su američka organizacije USAID i Catholic Relief Service, s namjerom da se i na taj način povežu dvije zemlje koje su do jučer bile u sukobu. No, staza, pored ekoloških, povijesnih i geografskih osobina, kaže Sadiković, ima i kulturološke vrijednosti:

"U kulturološkom smislu staza povezuje jednu regiju koja je kulturološki vrlo slična, bez obzira što postoje administrativne granice. Postoji i određena spremnost ljudi, i s jedne i s druge strane, za suradnju. Sve lokalne zajednice su prepoznale vrijednost i važnost ovog projekta."

Izgradnju biciklističke staze Osijek-Sombor prepoznala je i gradska uprava Osijeka, kaže Margit Zorić, savjetnica u osječkom Gradskom poglavarstvu za pitanja vjerskih zajednica i nacionalnih manjina, te civilnog sektora:

"Grad Osijek ima tradicionalnu suradnju sa gradovima Somborom i Suboticom. Ta tri grada su već dugo godina gospodarski povezani. Spadamo istoj regiji i isti nas problemi muče. Grad Osijek je, kao i Sombor, multietnički i multinacionalni i to je poveznica koja nas već tradicionalno godinama spaja. Grad Osijek je to prepoznao i zbog tih razloga je želio razvijati suradnju na području turizma i na području gospodarske suradnje."

Na stazi susrećemo Slavena Getoša, predsjednika Biciklističkog kluba Osijek, koji, kao i članovi tog kluba, često voze tom trasom:

"Ova nova biciklistička staza u Kopačkom ritu za nas iz biciklističkog kluba znači jako puno. S njom se otvaraju novi putovi, nove staze kojima možemo kročiti. Polako kod nas dolazi biciklistička svijest i ljudi su presretni što mogu u prirodi voziti bicikl i doživjeti, ne samo taj osjećaj vožnje i druženja, već mogu gledati i prirodne ljepote."

Uz obilježavanje Dana Dunava, tradicionalne manifestacije u kojoj sudjeluju nevladine organizacije iz Hrvatske i Srbije, Udruga zelenih Osijek, sa svojim partnerima u Vojvodini, namjerava organizirati i ekološke i etno-festivale, koji bi se jednim svojim dijelom održavali uz prostore biciklističke staze Osijek-Sombor.
XS
SM
MD
LG