Dostupni linkovi

Nova otkrića o prošlosti i za budućnost...


Arheološki stručnjaci su verovali da u Dolini faraona, nema više neotkrivenih grobova drevnih vladara, koji tu počivaju milenijumima. Smatralo se da je taj posao okončan oktrićem groba faraona Tuta 1922. godine. Međutim, nedavno su stručnjaci za egiptologiju pronašli 63. po redu humku, locirano samo pet metara od faraona Tuta. U početku se pretpostavljalo da bi to mogao biti grob njegove majke. Međutim, u njemu je pronađen samo materijal za balsamovanje i venac sa cvećem. Stručnjaci posebno smatraju interesantnim venac sa cvećem jer ga je drevno egipatsko plemstvo nosilo sa zlatnim vrpcama tokom života, a posle smrti stavljani su i u njihove grobove. Do sada su naučnici mogli da zamišljaju izgled ovih venaca na osnovu crteža iz drevnog Egipta. Sada su po prvi put bili u prilici da ga vide u realnim dimenzijama.

Kada je reč o materijalu za balsamovanje, on se često nalazio u grobovim faranona. Međutim, po rečima Najdžela Stradvika (Nigel Strudwick) iz Britanskog muzeja, u ovom slučaju ima misterije:

“Supstance za balsamovanje nisu ostavljane u drugim podzemnim grobovima već relativno blizu površine. Ono što u ovom slučaju zbunjuje zašto je u tako velikom grobu zakopan pod zemljom samo pomenuti material."

Pretpostavlja se da je cilj bio da kovčeg sa materijalom za balsamovanje ostane tajna. Naučnici se nadaju da će njegovim proučavanjem kao i venca saznati nove činjenice o životu u drevnom Egiptu.

* *

Druga zanimljiva vest stiže iz Britanije. Naime, stručnjaci su upravo napravili močvaru. Oboren je 300 metara dug zaštitni zid pored mora da bi se poplavio jedan kvadratni kilometar nekadašnjih pšeničnih polja. Projekat koji je sponzorisala Vlada ima višestruki cilj. Time će biti omogućena ishrana i stanište za stotine hiljada ptica, koje su morale da napuste svoja prethodna prebivališta zbog urbanizacije i kultivacije zemljišta od strane ljudske vrste. Istovremeno, nova slana močvara trebalo bi da bude i važna prirodna odbrana od poplava. Osim toga, ovaj prostor mogao bi biti i važno uzgajalište riba u budućnosti.

* *

Čovek je oduvek bio fasciniran mogućnošću da pronađe život na drugoj planeti. Profesor Vebster Kesh sa američkog univerziteta u Koloradu razvio je uređaj za koji veruje da može pomoći u lociranju planeta u drugom solarnom sistemu na kojima postoji život. Dosada je bio problem da se uoči bilo sta na drugim telima u kosmosu, zato što su previše svetla.

Uređaj profesora Keša, koji je nazvao "starshade" trebalo bi da reši ovaj problem. Reč je o plastičnom štitu u obliku cveta, 45 metara u prečniku. Dizajniran je tako da kruži u kosmosu sa teleskopom i blokira preveliku svetlost sa drugih planeta koja onemogućava naučnike da uoče nebeska tela slična Zemlji. Profesor Keš smatra da ako neka planeta nalik na našu postoji van Sunčevog sistema, mogla bi biti locirana u narednoj deceniji. Njegom izum omogućiće ne samo otkrice takvih tela već i hemijsku analizu njihove atmosfere. NASA je vec izrazila zainteresovanost za ovaj projekat, odobrivši mu 400.000 dolara za dalja istraživanja.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG