Dostupni linkovi

Drago Hedl - dobitnik novinarske nagrade „Knight“


Urednik Feral Tribune-a i dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Osijeka, Drago Hedl, ovogodišnji je dobitnik međunarodne novinarske nagrade „Knight“ za izvrsnost u novinarstvu koju je, među ostalim, zaslužio tekstovima o hrvatskim ratnim zločinima u Osijeku. Nagradu, koju je uz Hedla dobio i dopisnik BBC-a iz Bagdada, Sadha Muhammad Al-Jubori, dodjeljuje Međunarodni centar za novinare iz Washingtona (ICFJ), gdje će laureatima biti uručena na svečanosti 15. studenoga.

HEDL: To je nagrada koju dodjeljuje Međunarodni centar za novinarstvo iz Washingtona. Kako stoji na njihovoj web stranici, ona se dodjeljuje za izvrsnost u novinarstvu. Meni su, u jednom dopisu, rekli da cijene moj rad i ono što sam učinio posljednjih godina, pišući o nekim pikantnim i škakljivim temama sa ovoga područja. Ove godine mi je pripala ta nagrada, zajedno sa kolegom, šefom dopisništva BBC-a iz Bagdada. Nas dvoje primit ćemo tu nagradu 15. studenoga u Washingtona, kamo smo pozvani na svečanost, na kojoj će ta nagrada i biti uručena.

RSE: O ratnim zločinima, koji su počinili Hrvati tokom rata, nije lako pisati. I sam si bio nekoliko puta izložen prijetnjama, pa čak i prijetnjama smrću. Kakva je sada situacija u Osijeku?

HEDL: Situacija u Osijeku se smirila, bar prividno, i takvih prijetnji za sada više nema. Zadovoljan sam što je to tako i što više nije opasno izaći na ulicu i susretati se sa ljudima kojima iz očiju sijeva mržnja. Kada čovjek radi ovaj posao u maloj sredini, kakva je Osijek, gdje svi znaju svakoga, gdje postoje lokalni moćnici, gdje postoji jedna klima koja podržava takve ljude, čovjek mora računati i sa tim da se izlaže nekim neugodnim situacijama. Ali kada stavite na vagu te dvije strane, prijetnje i sudske tužbe i ovu nagradu, onda sigurno da čovjek mora doživjeti neku satisfakciju.
XS
SM
MD
LG