Dostupni linkovi

Prvo obraćanje Savetu bezbednosti


Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu biće prvi predstavnik institucija Kosova koji će se obratiti 13. jula ove godine Savetu bezbednosti. On će govoriti o opštoj situaciji na Kosovu i posebno o procesu pregovora i o nezavisnosti Kosova, kaže za naš program visoki politički savetnik predsednika Kosova, Muhamed Hamit.

«Značajno je da će se predsednik Kosova obratiti Savetu bezbednosti UN gde će govoriti o stanju na Kosovu, ali više o statusu, o nezavisnosti i suverenitetu Kosova», kaže Hamiti ističući da je za predstavnike Saveta bezbednosti izuzetno značajno da iz prve ruke, od prvog čoveka Kosova dobiju informacije o stavovima Kosova o procesu statusa. Učešće i obraćanje predsednika Kosova Savetu bezbednosti UN, je od izuzetnog značaja, smatra univerzitetski profesor i politički analitičar Enver Hoxhaj:

«Definitivno prisustvo predsednika Kosova na forumu kakav je Savet bezbednosti UN pokazuje da će utvrđivanje konačnog statusa Kosova biti njeno priznavanje kao buduće države od strane SB UN. Nezavisno u kom je svojstvu i na kom je nivou organizovan taj sastanak, kojem prisustvuju glavni faktori na svetskom ili regionalnom nivou, učešće Kosova potvrđuje da će na kraju krajeva budućnost ove zemlje biti u rukama njenih građana i legitimnih predstavnika.»

On ističe kako je insistiranje da pred Savetom bezbednosti govori i predsednik Kosova a ne samo premijer Srbije sasvim u redu, jer:

«Samo su predstavnici institucija Kosova u stanju da predstave volju svojih građana i da daju objektivnu i realnu sliku stanja na Kosovu».

To prema profesoru Hoxhaj znači i preuzimanje obaveze da pred međunarodnom zajednicom dokažu da su opredeljeni za proces stvaranja države Kosovo koji je za dobrobit svih građana i posebno kosovskih Srba, kaže Hoxhaj.

Savetnik Hamiti ističe kako predsednik Kosova još nije dobio zvaničan poziv za najavljeni sastanak na vrhu predstavnika Kosova i Srbija, koji se, kako je najavljeno planira za 24. juli, ali da je stav Kosova povodom ovakvih sastanaka jasan.

«Postoji pregovarački proces kojim rukovodi predsednik Ahtisari, Kosovo učestvuje u tom procesu, to je pitanje pregovaračkog procesa, i sastanci sa predstavnicima Srbije se mogu održati samo na međunarodnim skupovima i na multilateralnom nivou», kaže Hamiti.

Međunarodni zvaničnici na Kosovu ističu da će se 13. jula održati jedna redovna i dve konsultativne sednice SB UN.
Na redovnoj, zatvorenoj sednici o dosadašnjem toku pregovora i planovima za naredni period će govoriti specijalni izaslanik za status, Mahti Ahtisari, dok će predsednik Kosova i premijer Srbije govoriti na posebnim odvojenim sednicama koje će imati konsultativni karakter.
XS
SM
MD
LG