Dostupni linkovi

Ljeto bogato kulturnim događajima


Uz slavnog tenora Jose Carrearasa, Puležani i njihovi gosti uživat će večeras u Areni i u nastupu albanske sopranistice Inve Mule. Sam Carreras drugi je put u Areni.

„Arena je predivna“, kazao je novinarima „i u njoj je izvanredno pjevati“.

Nakon Pule, Jose Carreras kreće u Sarajevo gdje će koncert održati 10. srpnja. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine nastupao je već ratne 1994. godine i to uz ravnanje, također slavnoga, Zubina Mehte.

Direktor Histria festivala, Bashkim Shehu, najavljuje ovo ljeto u Areni i nekoliko maratonskih baletnih večeri:

„Bit će tri baleta, Bolero, 14. je opera Nabuco, a 18. svečano zatvaramo festival sa Mozartovom Čarobnom frulom, kako bi i mi obilježili godišnjicu Mozarta.“

U ponedjeljak, 10. srpnja, svečano se otvaraju 57. Dubrovačke ljetne igre. U 45 dana igara, u dramskom i glazbenom programu, bit će više od 70 izvedbi, 2000 umjetnika iz 20 država sa svih kontinenata.

Umjetnički ravnatelj Igara, Ivica Prlender, naglašava da će se predstave ove godine izvoditi na više od 70 otvorenih scenskih prostora:

„U svijetu je svakako najglasovitija Tvrđava Lovrinac, zvana Hamletište, jedan idealan ambijent za Šekspirove komade. Idemo na otoke, penjemo se na gradska brda i radimo u svim onim ambijentima koja, vjerujemo, da mogu konkretnom umjetničkom projektu biti sukreator.“

Tu je i Splitsko ljeto i već treću godinu vrlo uspješne Riječke ljetne noći. Upraviteljica propagande i marketinga, Mara Vidučić, posebno izdvaja nastup poznatog tenora Jose Cure:

„To je najveći tenor današnjice koji će uveličati naše Riječke ljetne noći 17. srpnja na Marinu, prekrasnom prostoru na otvorenom, uz pirjanje vjetrića, pored naše crkve na Trsatu.“

Krajem srpnja u Istri i dva filmska festivala – Motovunski i 53 godine star Filmski festival u Puli, koji se posljednjih godina trudi da vrati barem nešto od stare slave. U Areni će biti prikazana 24 strana i osam domaćih filmova, ističe umjetnički ravnatelj, Zlatko Vidačković:

„Festival se otvara Karaulom, Rajka Grlića, koprodukcijom koja je bila veliki hit u hrvatskom kinima. Veteran Veljko Bulajić zaključuje nacionalni program sa dugo očekivanim Libertasom u hrvatsko-talijanskoj koprodukciji.“

Kao i svake godine, ljetnu atmosferu u Zagrebu obogatit će Histrionske predstave na Gornjem gradu. Zlatka Viteza, glumca i utemeljitelja te poznate glumačke skupine, zatekli smo na plus 30, na samom gradilištu pozornice:

„Radimo scenografiju za predstavu i upravo čekamo režisera. Pripremamo veliku predstavu, a to je proslavljeni O'kaj.
čija je premijera bila prije točno 32 godine.“

A Histrioni, kaže Vitez, već 21 godinu, bez obzira na ljetne vrućine, ostaju vjerni Zagrebu:

"Za nikaj na svetu ja menjal te ne bi, moj Zagreb kak' imam te rad."
XS
SM
MD
LG