Dostupni linkovi

Na kafu kod Šefketa


Pojavljivanje potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Šefketa Hafizovića, iz Stranke demokratske akcije, na dočeku Naseru Oriću u Sarajevu po povratku iz Haga, te njegova izjava da bi mu bila čast da sa njim u Banjoj Luci popije kafu izazvala je burna reagovanja u ovom entitetu. Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić bio je iznenađen i, kako je rekao, ogorčen Hafizovićevom izjavom:

„Ja nikad nisam koristio ovakav riječnik, jer taj Hafizović je budala koji hoće da dovede ratnog zločinca ovdje, u Banju Luku, i neka on njega lijepo vodi svojoj kući, a ne da ga dovodi ovdje, u glavni grad RS-a, tu gdje sjede institucije, i da čovjeka koji je nagrađen za zločin dovede ovdje da ga narod linčuje. Je li on svjestan šta će učiniti? Pa takav pokušaj bi ovdje izazvao garantovano reakciju hiljada ljudi i pitanje je na koji bi to način završilo. Pametnije mu je da to ne radi. Hafizović i takvi istomišljenici, njima je bolje da ni oni ovdje ne dolaze.“

Istovremeno, nezadovoljni pojavljivanjem Hafizovića na dočeku Oriću u Sarajevu, Klub delegata iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske zatražio je od Narodne skupštine da ga smijeni sa funkcije potpredsjednika. Predsjednik srpskog kluba delegata Desanka Rađević:

„Kada smo vidjeli da je osuđenog, dakle ne osumnjičenog, ratnog zločinca Nasera Orića dočekao potpredsjednik Narodne skupštine gospodin Šefket Hafizović, mi smo smatrali da je on njemu time odao počast i smatrali smo da je to neprimjereno. E sad, Narodna skupština normalno nema mandat da narodnim poslanicima oduzme mandat narodnog poslanika, ali ima mandat da narodnog poslanika smijeni sa tako visoke funkcije kakva je potpredsjednik Narodne skupštine. Zato smo sa takvom inicijativom išli prema Narodnoj skupštini.“

Šefket Hafizović rekao nam je da Klub delegata nema ingerencije kada je u pitanju ponašanje poslanika u Narodnoj skupštini, ali, kako je rekao, imaju pravo na svoje mišljenje u ovom slučaju:

„Kad je u pitanju moj odlazak na aerodrom na doček Nasera Orića, otišao sam, prije svega, i dočekao komadanta koji nije odgovoran - Sud je svojom presudom to utvrdio - lično za bilo kakva ubistva, pogotovo za zločin ubistva. Naravno, svoj grijeh je platio time što nije bio, vjerovatno, u situaciji da zaštiti pojedince koji jesu napravili određene propuste i on je tu svoju cijenu platio presudom od dvije godine.“

Zvanične inicijative za smjenu Hafizovića sa mjesta potpredsjednika Narodne skupštine nije bilo ni tokom jučerašnjeg ni današnjeg dana, rekao nam je predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić:

„To što je pokrenuto ili upućeno od strane srpskog kluba iz Vijeća naroda u formalnom smislu nema nikakvu nadležnost prema Narodnoj skupštini. Dakle, gospodin Hafizović je potpredsjednik Narodne skupštine dok god Narodna skupština ne odluči drugačije.“

Iznoseći svoj lični stav o odlasku Hafizovića na doček Oriću u Sarajevo, Radojičić je rekao da se lično sa tim ne može složiti. Suština problema je u tome šta je uradio Haški tribunal izričući samo dvogodišnju kaznu Oriću, što je na nivou saobraćajnog prekršaja, zaključio je Radojičić.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG