Dostupni linkovi

Zaštita manastira i posle definisanja statusa


Kosovske institucije će uz pomoć međunarodnih mehanizama zaštititi srpske crkve i manastire posle definisanja statusa, izjavili su za naš radio predstavnici kosovskih Albanaca.

Uoči nastavka pregovora o ovom pitanju, koji će se prema najavama održati 11. jula u Beču, kosovski zvaničnici su optimisti. O pripremama za drugi sastanak o kulturnoj baštini predstavnici Kosova razgovaraće sa zamenikom specijalnog izaslanika UN za pitanja statusa Alberom Roanom koji u Prištinu dolazi u sredu.

Ardijan Djini, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, kaže da će Roan kosovskoj strani doneti odgovore na njihove predloge o ovom pitanju:

“Grupa koja je radila na zaštiti kulturnog nasleđa veoma je pažljivo uvrstila sve spomenike koji se moraju štititi. Objekti koji su pod zaštitom Uneska svakako će imati poseban tretman.”

Prema njegovim rečima, svaki spomenik kulture, pravoslavni, muslimanski ili katolički biće pod zaštitiom institucija Kosova.

Enver Hodžaj, član kosovske delegacije na razgovorima u Beču, kaže da bi se trebalo doći do rešenja koja će pružiti pune garancije za zaštitu i čuvanje verskih objekata, posebno onih koji se tiču srpske manjine.

Hodžaj ističe kako je cilj Kosova da se kao država u izgradnji brine o važnim kulturnim spomenicima:

“Na sledećem sastanku u Beču razgovaraće se o politikama i mehanizmima koji treba da zažive posle rešenja statusa, s ciljem da se zaštite srpske crkve i manastiri koji imaju univerzalnu vrednost.”

Hodžaj je izrazio optimizam povodom predstojećeg sastanka o ovoj temi ističući da je stav kosovske delegacije sličan stavovima koje zastupaju i međunarodna zajednica i srpska ckva.

Međutim on kaže da se mora paziti da ne dođu do politizacije ove teme:

“Naš pristup je sličan onome koji ima kancelarija Ahtisarija. Takođe imamo sličan stav kao Sprska pravoslavna crkva ili jedan njen deo. Zainteresovani smo da se izbegne politizacija ovog pitanja.”

Srpska strana traži da se oko crkava i manastira formiraju zaštitne zone. Stoga će se prema nekim najavama tražiti rešenja za oblasti koje se nalaze u naseljenim mestima ili pored važnih saobraćajnica.

Očekuje se da će srpski manastiri na Kosovu, bez obzira na budući status, dobiti međunarodne garancije i biće obaveza kosovskih institucija.
XS
SM
MD
LG