Dostupni linkovi

Karađorđevići traže vraćanje imovine


Zahtjevi članova srpske kraljevske porodice Karađorđević će biti predmet pažnje nadležnih državnih organa sudeći prema trenutnim okolnostima u tek nekoj možda i ne sasvim bliskoj budućnosti. Prestolonasljednik Aleksandar je, prema riječima njegovog pravnog zastupnika, beogradskog advokata Đorđa Đurišića, podnio zahtjev da mu se vrati porodična imovina na Cetinju, Rijeci Crnojevića i Miločeru, ekskluzivnom ljetovalištu na crnogorskom primorju:

„U odnosu na Crnu Goru tu je uglavnom imovina: dvorac „Miločer“ kraj Budve i sva ona zemljišta u takozvanoj katastarskoj opštini Đenaši koje je vlasništvo pokojne kraljice Marije, odnosi se na imovinu na Cetinju: to je dvorac „Leskovac“ u ataru opštine Crnojevića Rijeka koje se vodi na ime pokojnog kralja Petra II i prinčeva Tomislava i Andreje i imovina koja se vodi na Cetinju, kuća i plac u bivšoj ulici, tada se zvala kralja Aleksandra i koja se vodi, takođe, na ime njegovih sinova kralja Petra II i Tomislava i Andreja“.

Advokat Đurišić kaže da su zahtjevi podnijeti budvanskoj i cetinjskoj Komisiji za povraćaj oduzete imovine, te da se baziraju na Ukazu Prezidujuma Skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije iz ’47. godine, kojem je svim članovima porodice Karađorđević oduzeto državljanstvo i konfiskovana sva imovina. Na osnovu tog Ukaza avgusta ’47. je donijeta Uredba vlade FNRJ u kojoj se nalazi spisak cjelokupne konfiskovane imovine Karađorđevića. Prestolonasljednikom pravni zastupnik advokat Đurišić je optimista u vezi konačnog rješenja zahtjeva:

„Mi očekujemo da će se tim zahtjevima izaći u susret, jer ne vidimo nikakav razlog zašto bi se porodica Karađorđević, posebno prestolonaslednik i njegova porodica, razlikovali od bilo kog drugog građanina Crne Gore kome je oduzeta imovina i po tom istom zakonu mu se vraća. Oni tu ne traže nikakvu imovinu i povraćaj po osnovu svog nekog posebnog statusa, već kao obični građani kojima je oduzeta imovina po osnovu tog zakona i imaju pravo, po našem mišljenju, da budu obeštećeni kao što i svi drugi građani Crne Gore imaju pravo da budu obeštećeni ukoliko ispunjavaju uslove iz pomenutog zakona“.

Do daljeg ostaje neizvjesno da li će Crna Gora udovoljiti zahtjevu Aleksandra Karađorđevića, ali ono što se već sad može reći je da će se na rješenje čekati izvjesno vrijeme. Najprije zbog činjenice da realizacija Zakona o restituciji još nije zaživjela u punoj mjeri, a zatim i zbog mnoštva zahtjeva građana Crne Gore. Pored toga, neke od nadležnih komisija čak i ne postoje. Jedan od takvih primjera je upravo na Cetinju, na čijoj se toritoriji nalazi veći dio nepokretnosti koji od Crne Gore potražuje srbijanski prestolonasljednik. Radivoje Adžić, potpredsjednik Opštine Cetinje:

„Postojala je Komisija za restituciju na nivou opštine Cetinje koju je formirala prethodna vlast. Ona nije završila svoj dio posla. Taj posao će se nastaviti. Prijedlog Skupštini opštine za formiranje nove komisije je napravljena na jednoj sjednici Skupštine i biće izabrana nova komisija za restituciju“.

Iako pravni zastupnik Aleksandra Karađorđevića tvrdi da su zahtjevi za povraćaj imovine podnešeni cetinjskoj i budvanskoj komisiji još aprila prošle godine, Milijana Đuretić, predsjednica budvanske komisije, kaže da takvog zahtjeva nema, ali istovremeno otkriva da princ Aleksandar nije jedini koji pretenduje na porodično nasljedstvo:

„Od prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića nije podnijet zahtjev za povraćaj nepokretnosti na teritoriji Opštine Budva. 1. 3. 2006. godine opunomoćnik Katarine Karađorđević podnio je zahtjev za povraćaj nepokretnosti koje su upisane u zemljišno knjižnom ulošku, zajedno sa zgradama, kraljičinom vilom i zgradom za poslugu koja se nalazi uokviru hotelskog kompleksa, a čiji je korisnik sada HTP „Budvanska Rivijera“.
XS
SM
MD
LG