Dostupni linkovi

Potpisivanje peticije za srbijansko državljanstvo


Akcija u kojoj Srbi iz Crne Gore peticijom traže dobijanje državljanstva Srbije trajaće do Petrovdana, 12. jula i već na startu pokazuje odličan odziv, tvrde organizatori iz Srpske narodne stranke.

„... Iz Srbije, brale, iz Kruševca grada...“.
„Poziv srpskom narodu da podrži zahtjev Srba iz Crne Gore Narodnoj skupštini i vladi Srbije za dobijanje državljanstva Republike Srbije“.
„...Odakle si, sele...“.

„To što nijedan lokalni medij nije dozvolio emitovanje ovog oglasa, koji se emituje preko megafona koji kruži gradom, samo je još jedan dokaz ugroženosti Srba u Crnoj Gori“, tvrdi profesor Novo Vuković, predsjednik Opštinskog odbora SNS-a:

„Jer, moćnici iz DPS-a, kako kažu urednici radija, nijesu dozvolili da ovaj oglas Srpske narodne stranke dospije do javnosti. Bili smo prinuđeni preko megafona da obavijestimo građane Bijelog Polja o akciji „Državljanstvo Republike Srbije“ koje je nama u ovom trenutku u Crnoj Gori neophodno. Neophodno zbog sigurnosti srpskog naroda na ovim prostorima, jer se osjećamo ugroženim. Mi smo se odlučili na ovaj korak da ne napuštamo Crnu Goru, nego da zamolimo Republiku Srbiju da nam dozvoli dvojno državljanstvo“.

Ipak, brzinom od stotinu potpisa na sat u bijelopoljskoj ulici Slobode Srbi iz Crne Gore iskazuju želju za srpskim državljanstvom:

SRBIN 1: Posao ide dobro. Veliki broj se odazvao potpisima za državljanstvo Srbije.

RSE: Na majici Srbija i Crna Gora zajedno.

SRBIN 1: Priča nije prošla. To su dvije bratske zemlje.

RSE: Namjeravate li da ostanete u Crnoj Gori?

SRBIN 1: Namjeravam, normalno. Državljanstvo uzimamo s namjerom da bi možda mogli i sjutra tamo da živimo i nije bitno da l’ ćemo mi ostat vođe il’ ćemo ići tamo.

RSE: Što će tebi srpsko državljanstvo?

SRBIN 2: Zato što sam Srbin. To je moja matična država.

RSE: Bi li ga zamijenio za crnogorsko?

SRBIN 2: Odrekao bih se crnogorskog, a prihvatio srpsko jer sam Srbin.

RSE: Što biste vi sa državljanstvom, ako ga dobijete?

SRBIN 3: Da mogu da ulazim u Srbiju kao i Crnu Goru.

RSE: Moći će da ode moguće i onaj ko nema srpsko državljanstvo.

SRBIN 3: Neće. Kad zatreba pasoš ne vjerujem da će moć.

SRBIN 4: Mene lično zato što sam Srbin.

RSE: Ima li neka eventualno praktična korist?

SRBIN 5: Nema. Potpisom ove peticije ’oću da imam ista prava k’o svaki Srbin u Srbiji. Da moje dijete uči na fakultetu, da ima isto pravo k’o građanin Srbije. Moja su prava ugrožena. Kao nacionalna pripadnost Srbin.

Slavko Fuštić, preduzetnik i član Srpske narodne stranke, takođe, tvrdi da je diskriminacija Srba u Crnoj Gori naglašena, nakon referenduma. „Državljanstvo Srbije moglo bi imati poseban značaj“, tvrdi on:

„Polako, ali sigurno raste pritisak na srpski narod. Mislim da je u ovom trenutku srpski narod jedini diskriminisan u Crnoj Gori. Uzmite sa ekonomskog aspekta najsiromašniji narod u Crnoj Gori su Srbi, jer ako ste Srbin vama su vrata zatvorena za bilo kakav posao. Ja sam, recimo, privatnik i 60% svoje proizvodnje prodajem u Republici Srbiji. Ja sam zainteresovan kao Srbin iz Crne Gore da moja matična država Srbija ne zatvori granicu i da mi na taj način ne uskrati tržište. Takođe ćemo se zalagati, tražićemo da srpska preduzeća iz Crne Gore imaju isti tretman kao domaća preduzeća iz Srbije“.

RSE: Da li ovo znači da građani na neki način priznaju Crnu Goru kao suverenu državu?

FUŠTIĆ: Pa, mi ne priznajemo rezultate referenduma na osnovu toga što smatramo da je referendum pokraden, ali s druge strane, faktično stanje je takvo da su sve velike sile svijeta priznale Crnu Goru i moramo se u skladu sa tom činjenicom i ponašati.

Novo Vuković:

„Razgovori koje smo vodili sa čelnicima stranaka u Beogradu daju nam tvrda uvjeravanja da će se ova naša akcija sprovesti u djelo i da će građani Crne Gore dobiti dvojno državljanstvo, naravno, Srbi koji su glasali za očuvanje zajedničke države“.

RSE: A kako znate ko je glasao za očuvanje državne zajednice:

VUKOVIĆ: Lako je to znati.
XS
SM
MD
LG