Dostupni linkovi

BEOGRAD


U Beogradu je održana u subotu konferencija pod nazivom "Prijedor 1992: van osnovane sumnje" u sklopu akcija kojima organizator konferencije – nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo - nastoji da pospeši spoznaju građana Srbije o ratnim zločinima srpskih snaga u poslednjem ratu u Bosni i Hercegovini.
Na konferenciji su govorili među ostalima predstavnici Haškog tribunala, Saveta Evrope, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), potpredsednica Vlade Srbije Ivana Dulić Marković i preživele žrtve zločina.
Portparol Haškog tribunala Aleksandra Milenov je rekla na današnjoj konferenciji da je taj sud van svake osnovane sumnje ustanovio da zločini u Prijedoru nisu bili slučajni događaji, već da su bili deo osmišljene kampanje zločina kako bi Bošnjaci bili proterani iz tog grada.
Za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u području Prijedora osuđeno je do sada u Hagu sedam osoba.
Fond za humanitarno pravo je pre nešto više od godinu dana (11. juna 2005.) održao u Beogradu na temu genocida u Srebrenici sličnu konferenciju pod nazivom "Srebrenica van osnovane sumnje".
XS
SM
MD
LG