Dostupni linkovi

Razlaz unutar socijalističkog bloka


Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija upozorio je Etički komitet Socijalističke internacionale kako lider SNSD-a Milorad Dodik pozivanjem na referendum o statusu Republike Srpske osporava suverentitet države BiH i pobuđuje ultranacionalisitčke i rasističke trendove. Pojašnjava sekretar za informisanje SDP-a Damir Mašić:

„Nažalost, gospodin Dodik je djelovao kao zagovornik referenduma i secesije RS-a iz BiH, što predstavlja grubo kršenje svih međunarodnih pravila i normi. I predsjednik Lagumdžija je, znači, faktički uputio zahtjev Etičkoj komisiji Socijalističke internacionale na razmatranje i djelovanje prema SNSD-u kao članici Socijalističke internacionale.“

U Dodikovoj stranci iznenađeni su stavom Zlatka Lagumdžije, kaže za Radio Slobodna Evropa potpredsjednik SNSD-a Krstan Simić:

„Smatramo da su to niski udarci kojima SDP pokušava da obezbijedi sebi na sljedećim izborima što više birača, i to onih birača koji preferiraju ka SNSD-u. To će komplikovati odnose SDP-a i SNSD-a nakon završetka izbora kada ćemo trebati razmišljati o sastavu novih vlasti. Gospodin Lagumdžija ovim otvara i dalje sukobe, otvara i dalje neslaganja koja mogu rezultirati ozbiljnim političkim turbulencijama.“

Što se tiče namjere SDP-a da dalje sarađuje sa Dodikovom strankom, Lagumdžija je u prijavi protiv SNSD-a jasno naveo kako SDP sa njima prekida partnerske odnose. Politički analitičar iz Banje Luke, profesor Ivan Šijaković ovako komentariše sukob unutar socijalističkog bloka:

„Svako sada mora da se orijentiše prema svojim biračima. Drugi je razlog što ti njihovi stavovi o približavanju, o partnerstvu, o saradništvu nisu bili iskreni, već je to bilo jedno teško, što bi narod rekao, foliranje samo da bi se za sebe pribavila neka bolja pozicija.“

Kada su u pitanju eventualne sankcije unutar Socijalističke internacionale, od poznavalaca odnosa u ovoj organizaciji saznajemo da isključenja Dodikove partije ili nekih drugih mjera gotovo sigurno neće biti. Potpredsjednik Socijaldemokratske unije BiH Sejfudin Tokić:

„Potez Zlatka Lagumdžije je više usmjeren kao predizborni, dnevno-politički potez nego što realno postoje mogućnosti da Socijalistička internacionala raspravlja o politici svojih članica, odnosno pojedinačno članova stranaka socijaldemokratske orijentacije.“

Politički analitičari u Republici Srpskoj procjenjuju da će Milorad Dodik, upravo potenciranjem nacionalnog u političkim istupima, na jesenjim općim izborima osigurati SNSD-u značajan broj glasova onih birača koji su na prethodnim izborima glasali za druge stranke iz RS-a, pa čak i za Srpsku demokratsku stranku.
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

XS
SM
MD
LG