Dostupni linkovi

Uloga EU posle rešenja statusa Kosova


Evropska unija počinje da definiše svoju buduću misiju na Kosovu posle definisanja konačnog statusa.

“Ulaskom u drugu fazu rešavanja statusa ubrzavaju se pripreme za uspostavljanje nove uloge EU, ali vreme je da i Kosovo ubrza svoje pripreme kako bi se suočilo sa novom realnošću posle rešenja statusa”, izjavio je Torbjorn Sohlstrom, predstavnik visokog predstavnika EU Havijera Solane na Kosovu:

“Buduće međunarodno civilno prisustvo biće drugacije od onoga koje je prisutno u poslednjih šest godina.”

Trenutno EU na Kosovu je preko svojih agencija zadužena za ekonomski razvoj, dok se za period posle statusa planira njena veća uloga u oblasti policije i pravosuđa. Stoga je u Prištini nedavno formiran tim Evropske unije za planiranje u policiji i pravosuđu. Sohlstrom kaže da je EU utvrdila vodeće principe na osnovu kojih će definisati buduću misiju:

“Buduće prisustvo biće razrađeno u saradnji sa kosovskim institucijama sa kojima ćemo zajedno raditi. Cilj je da se pomogne Kosovu da prevaziđe određene izazove u spovođenju statusnog rešenja i oblasti vladavine zakona na određeno vreme.”

Ovakvo zalaganje EU, ističe Solanin predstavnik, treba da osigura kretanje Kosova ka evropskim integracijama. Predstavnici EU na Kosovu podržali su rad specijalnog izaslanika UN za status Kosova, Martija Ahtisarija i istakli važnost ispunjenja standarda. Oni su ponovili stav da je budućnost zapadnog Balkana u Evropi, ali tek pošto se ispune uslovi.
XS
SM
MD
LG