Dostupni linkovi

Eufor ostaje i narednih godina


Provođenje reforme odbrane jedan je od najuspješnijih reformskih procesa koji se odvija u Bosni i Hercegovini, ocjena je dvojice njemačkih zvaničnika. Visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling ističe da je krajnji cilj da se formiraju moderne, multietničke snage koje će ispunjavati standarde NATO-a:

«Bosna i Hercegovina je na dobrom putu da postane članica programa Partnerstvo za mir. Preduslov za to je, naravno, dalja saradnja sa Haškim tribunalom. Ukoliko reforme nastave dobrim putem, nadam se prije, ali svakako nakon oktobarskih izbora će biti ispunjeni uslovi da se do kraja ove godine potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Tu smo da pomognemo u ispunjavanju uslova Evropske unije.»

Visoki predstavnik nije želio špekulistati o tome do kada će evropske snage biti stacionirane u Bosni i Hercegovini. Zahvalan je, kaže, da EUFOR ostaje tu kao bitan stabilizacijski faktor i da će tu ostati i narednih godina.

Njemački ministar odbrane Franc Jozef Jung podsjetio je da je njemački kontigent sa hiljadu vojnika u okviru EUFOR-a najveći, te najavio da će u decembru preuzeti komandu evropskih snaga u Bosni i Hercegovini:

«Ono što je također važno jeste da ova zemlja postane članica Partnerstva za mir u okviru NATO-a. U tom smislu bitno je da svi zajedno uspijemo dovesti optužene za ratne zločine Karadžića i Mladića pred lice pravde. Tu postoji zajednička odgovornost da podstičemo taj proces.»
XS
SM
MD
LG