Dostupni linkovi

Podrška nezavisnosti Kosova?


Gëzim BAXHAKU, Ljudmila CVETKOVIC

Izjava predsednika Sjedinjenih Američkih država Džordža Buša da politički status Kosova treba da ispunu potrebe većine, ali da ima u vidu i prava manjina, na Kosovu je naišla na puno odobravanja i ocenjena je kao podrška zahtevima stanovnika Kosova da se prilikom utvrđivanja statusa ima u vidu politička volja naroda za nezavisnošću, ali uz istovremeno obezbeđivanje ostvarivanja prava manjina prema najvišim standardima.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Naim Jerliu u izjavi za naš program ističe kako treba pozdraviti ovakvu izjavu predsednika Buša, jer:

“To je na neki način sve veća podrška konačnom priznavanju volje naroda Kosova za nezavisnom i suverenom državom, uz poštovanje svih prava pripadnika manjina.”

Portparol najveće opozicione stranke, Demokratske partije Kosova, Vlora Qitaku (Ćitaku) kaže kako je izjava predsednika Buša u istoj ravni sa izjavom Kontakt grupe:

“Mi smo svesni da kao većina imamo obaveze prema manjinama, nealbanskim zajednicama na Kosovu i mi smo opredeljeni da radimo na stvaranju demokratskog i tolerantnog društva, u kojim će biti dovoljnog demokratskog prostora za sve.”

Ćitaku ističe da DPK pozdravlja izjavu predsednika Buša i to je, prema njenim rečima, još jedan podstrek za dalje angažovanje na konsoldiaciji demokratskih vrednosti i standarda. Sama nezavisnost Kosova, navodi Ćitaki, nije zadnji cilj, već je namera da Kosovo kao nezavisna i suverena država bude dostojan član evropske porodice. Član Predsedništva Alijanse za budućnost Kosova Ernest Luma ističe da Alijansa, ali i građani Kosova, izuzetno poštuju svaku izjavu i stav Sjedinjenih Država i predsednika Buša, pa je ova njegova izjava posebno značajan događaj za Kosovo:

“Stav predsednika Bussa je dobrodošla satisfakcija oko načina rešavanja konačnog statusa Kosova. To je izjava u skladu sa našim opredeljenjem i angažovanjem, kako institucija, tako i političkih partija i građana Kosova da status Kosova bude u stvari poštovanje volje većine. Mi ćemo se, naravno, kaže Luma, angažovati i preduzeti odgovornost za poštivanje prava i što bolji položaj pripadnika manjina na Kosovu posle konačnog statusa.

* * * * *

U Beogradu se izjava američkog predsednika Džordža Buša različito tumači u odnosu na to da li je značila prejudiciranje nezavisnosti Kosova ili ne. Analitičari međutim, iako ne vide ništa novo u ovoj izjavi, primećuju da to što je Buš uopšte govorio o tome znači da je Kosovo jedan od prioriteta međunarodne politike Sjedinjenih Američkih Država za ovu godinu.

Udovoljavanje većini je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, kaže Sanda Rašković-Ivić, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo, komentarišuci deo izjave američkog predsednika da rešenje za Kosovo mora da uzme u obzir zahteve većine:

„Unapređivanje stabilnosti na Balkanu nikako se neće postići ako se bude udovoljavalo želji većine u pojedinim regionima. Ako se udovolji većini Albanaca na Kosovu, onda to isto pravo imaju Albanci u Makedoniji i onda to isto pravo imaju Srbi u Republici Srpskoj. Znači, na Balkanu konkretno imamo već nekoliko lokacija koje bi mogle da budu potencijalni izvor destabilizacije, ukoliko se Albancima odnosno albanskoj većini na Kosovu i Metohiji udovolji.“

Za razliku od predsednice Koordinacionog centra, koja je i potpredsednica premijerove Demokratske stranke Srbije, Goran Bogdanović, član pregovaračkog tima Beograda za status Kosova iz Demokratske stranke predsednika Srbije misli da se izjava američkog predsednika može tumačiti na više načina, te da je i Albanci i Srbi mogu shvatiti kao potez koji ide u korist jedne ili druge strane. To što je Buš rekao da se isto tako moraju uzeti u obzir i prava manjina govori da se SAD zalažu za poštovanje ljudskih prava na Kosovu, a da je poznato u kojoj su meri ugrožena prava srpske zajednice, kaže Bogdanović:

„Hoću da verujem da predsednik Buš tom izjavom nije prejudicirao konačan status Kosova i Metohije, jer znamo da većina građana Kosova i Metohije želi nezavisnost Kosova. Naravno, to je u suprotnosti sa interesima pre svega srpske zajednice na prostoru Kosmeta. Amerika je država koja može da ima uticaja pre svega na Albance i ja se nadam da neće dozvoliti da se desi još jedan egzodus srpskom narodu. I smatram da ta poruka premijeru Koštunici ide upravo u tom pravcu – da pomogne u rešavanju ukupne situacije.“

Za analitičare, Bušova izjava nije ništa novo. To se ne razlikuje od onog sto je državni podsekretar Nikolas Berns rekao pre godinu dana, kaže Nenad Đurđević iz Projekta za etničke odnose i Centra za nenasilni otpor:

„Ono što bih ja pročitao iz te izjave je da sigurno nećemo doći do takozvanog konačnog rešenja statusa do kraja godine, nego će to biti nešto što je prelazno rešenje, koje će pre svega ojačati međunarodno prisustvo na Kosovu i dati određene oblike suverenosti Kosovu. Definitivno mislim da ova izjava govori o tome da SAD nisu baš sigurne da bi trebalo preko noći doneti odluku, nego da se jednostavno te stvari rešavaju postepeno, kako je on rekao – korak po korak. Mislim da to nije nova izjava, ali ono što je zanimljivo, to je da je predsedik Buš to uopšte komentarisao, što će reći da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike za ovu godinu.“
XS
SM
MD
LG