Dostupni linkovi

Političko-mafijaška ubistva i dalje nerazjašnjena


Nekoliko mjeseci prije opštih izbora u BiH iz ladica policije ponovo je izvučena fascikla o nerazjašnjenim ubistvima u RS-u, čija su pozadina bili pretežno političko-mafijaški obračuni. Između ostalog, riječ je o slučajevima bivših policijskih zvaničnika Ljubiše Savića Mauzera i Željka Markovića, zamjenika načelnika Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Srđana Kneževića, paljanskog biznismena Ratomira - Rate Spaića, te nekadašnjeg direktora Osiguravajućeg društva “Jahorina” Riste Jugovića.

Doskorašnja opozicija glasno je prozivala SDS za nedovoljno angažovanje u rješavanju tih krivičnih djela, prozivajući pojedince iz redova ove partije i nalogodavcima ubistava. Ali za prvih 100 dana, Vlada RS ni sama se ne može pohvaliti konkretnim rezultatima. Istina, novi ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo u svom 100-dnevnom mandatu bilježi smjenu direktora policije RS Dragomira Andana, te nedavnu smjenu načelnika Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Predraga Lučića, ali još uvijek ne bilježi nijedan riješeni slučaj:

„I ove kadrovske promjene koje smo izvršili u Centru javne bezbjednosti u Sarajevu su dodatni podstrek i stimulacija razrješenju tih krivičnih djela. I ono što vam u ovom trenutku mogu reći jeste da određenih pomaka u tim istragama ima.“

Pomake, međutim, još uvijek ne vide porodice ubijenih. Sedam godina nakon Kneževićevog ubistva, Srđanov brat Jovan kaže da nema nikakvih novih informacija o ovom slučaju, uprkos uvjeravanjima iz Ministarstva unutrašnjih poslova da ova ubistva nisu stavljena ad acta:

“Ja sam se uzdao u taj novi sud koji je trebalo da se formira. Međutim, nije se formirao i šta je sad tu, ja ne znam, niti vidim kakvih pomaka što se tiče direktno mog slučaja.”

Miro Jugović, sin ubijenog Riste, doskora je optuživao vlasti RS ne samo za nerješavanje očevog ubistva već i za saučesništvo. Ni njemu nova vlast nije donijela nova saznanja o očevom ubistvu:

„Nema. To je država ili neko iz države uradio i kako misliš da on sam sebe otkrije, je li? Da imam nekih novih podataka, nemam, ali eto - sve je bolje nego ovo što je dosad bilo.“

Bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti RS Predrag Ćeranić pita se da li 14 nerazjašnjenih ubistava s područja Istočnog Sarajeva čini građane ovog dijela BiH kolateralnom štetom nečijih obračuna:

„Šta treba da se dogodi da bi odgovorni shvatili da će se nova ubistva dešavati sve dok se ne rasvijetle prethodna i da većina građana smatra da je priča o borbi protiv organizovanog kriminala postala nemoralna.“

Na pasivan odnos policije i vlasti, ali i mogućnost novih ubistava upozorava i predsjednik Demokratske stranke Srpske Predrag Kovačević:

„Tačno smo došli do saznanja da na području Pala boravi jedna grupa koja užurbano radi na pripremi atentata na jednu od javnih ličnosti u RS-u.“

Kovačević se pita koja je uloga Ministarstva unutrašnjih poslova RS ako je političkim partijama pripao zadatak da izvještavaju javnost o ugroženoj bezbjednosti građana. Možda najbolja ilustracija toga je činjenica da se jedini koji su do sada progovorili o neriješenim ubistvima, optuživši policijski vrh RS, danas nalaze u susjednoj Srbiji.
XS
SM
MD
LG