Dostupni linkovi

Nastavlja se prikupljanje potpisa protiv Radikala


Akcija „Reci ne šovinizmu Srpske radikalne stranke“, kojom G17 plus prikuplja potpise za ukidanje Srpske radikalne stranke, nastavljena je i pored dva incidenta na ivici fizičkog obračuna u Beogradu i Subotici.

Novinar Zaharije Trnavčević, koji u ovoj kampanji vodi debatu sa građanima, ipak ne očekuje da državni organi ukinu Srpsku radikalnu stranku, međutim misli da to mogu da učine građani tako što na izborima neće dati glas Radikalima. A do izbora pristalice i protivnici razmenjuju argumente, ali ne i samo njih, na punktovima G17 za prikupljanje potpisa:

„Vi ste ustaše!“

Zbog čega ovo potpisujete?

„Zbog svoje dece. Sa Radikalnom strankom idemo u mrak.“

„Ustravljena sam, što god da čine i što god da govore.“

„Je li Dulić Marković rekla da su Radikali fašisti?“

„Nije rekla.“

„Gospodine, 1992. godine Muslimani su zauzeli Srebrenicu i sve živo srpsko su zaklali. Meni su sinovca zaklali, 1.250 Srba su 1992. godine zaklali.“

„Gde su ti grobovi? Nažalost, tih grobova o kojima vi pričate nema, a ima muslimanskih.“

Transkripte i video snimak skupštinskog zasedanja kada je poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić nazvao porodicu ministarke poljoprivrede Ivane Dulić Marković ustaškom, opštinsko Javno tužilaštvo dostavilo je okružnom koje treba da odluči da li u tome ima krivičnog dela izazivanja verske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti. U okružnom Tužilaštvu nam je rečeno da je taj materijal na obradi i da će sledeće nedelje biti doneta odluka.

U međuvremenu je u Beogradu i Subotici došlo do incidenta kada su po dvojica mladića maltretirali aktiviste G17 plus na punktovima za prikupljanje potpisa, pa čak i oduzimali prikupljene spiskove. U jednom slučaju policija je indentifikovala izgrednike. Poslednji istup Radikala bio je povod za podsećanje na njihovo delovanje u prethodnom periodu. Novinar Zaharije Trnavčević:

„Zoran Krasić je kao Srbin i ministar trgovine u Vladi Mirka Marijanovića, zajedno sa ostalim članovima tog kabineta, vodio jednu politiku koja nas je unazadila, bacila nas je na samo dno Evrope.“

Osam nevladinih organizacija podsetilo je javnost da nedavni govor mržnje radikalskog poslanika nije nikakav incident, već kontinuitet.
I ocenjuju da bi zabrana rada SRS-a doprinela otrežnjenju i shvatanju da ljudima koji podržavaju zločine i ponose se svojim fašizmom jednostavno nije mesto u političkom životu ijednog društva na početku 20. veka. Reditelj Gorčin Stojanović međutim kaže da najpre demokratske snage moraju da prekinu sa oportunizmom i sitnim političkim računom i postavlja pitanje ministarki poljoprivrede šta će njena stranka u Vladi koju podržava Miloševićeva Socijalistička partija Srbije:

„Reč je naravno o pojavi koju se ja ne libim da nazovem fašizmom. Ono što je veći problem za moju, tako da kaže stranu sveta, to je što je to posledica slabosti ljudi koji su demokratski opredeljeni. Dakle, taj jedan konformizam je doveo do toga da se kod nas odjednom pojavila teza o dobrom nacionalizmu, kakvog nema i ne može ga biti – bar smo se mi u to uverili – i o tome kako postoji čak i nešto što se zove ,demokratski nacionalizam‘, što je tek contraditio in adjecto.“

Aleksandar Vučić, generalni sekretar Srpske radikalne stranke pak kaže da ima priče o fašizaciji Srbije, ali za to optužuje drugu stranu. Samoproklamovane demokratske snage pretvorile su se u fašističke i hoće da zabrane drugačije mišljenje, objašnjenje je Aleksandra Vučića poslednjih političkih prilika u Srbiji:

„Svi one koji žele da se progoni kriminal i lopovluk u Srbiji, oni su na čelu i lopovskih snaga u Srbiji i računaju da jedino fašističkim merama, dakle direktno zabranama, mogu da spreče drugačije mišljenje. Uostalom, ja sam vidio nedavno da je veliki problem čak i Arnoldu Švarcenegeru zato što mu neki govore o njegovom ocu kao austrijskom žandaru i ne znam ni ja čemu. Pa to nije nikakva tajna i nije ništa strašno, samo je važno da se zna. Ne vidim u čemu je tu problem i gde je tu bio govor mržnje, osim u onome što je Ivana Dulić izgovarala nazivajući neke ljude fašistima i bolesnicima.“

Srpska radikalna stranka po poslednjim istraživanjima ima podršku 40 odsto onih koji bi izašli na izbore i time je stranka sa najvećom podrškom u biračkom telu, a ima i najviše poslanika u sadašnjem sazivu parlamenta.

Istoričar i funkcioner Liberalno demokratske partije Nikola Samardžić međutim kaže da opstanak i vodstvo ne samo Srpske radikalne stranke već i Socijalističke partije Srbije negira da je Srbija demokratska zemlja, i takođe poručuje da G17 plus treba da odluči dokle će biti u Vladi koju podržava SPS:

„Budući da su njihovi šefovi optuženi u Hagu i vodili su, u svakom slučaju, jednu agresivnu, zločinačku politiku, kršili ljudska prava. Drugim rečima, demokratizacija Srbije ne zavisi neposredno od toga da li će se uvažavati glasovi Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije. Mislim, štaviše, upravno suprotno – da kod nas postoji jedan nedemokratski sloj u biračkom telu i bilo bi poželjno da taj sloj jedno vreme apstinira.“
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG