Dostupni linkovi

Nogomet opasan po zdravlje


Kada je Engleska reprezentacija izgubila od Argentine na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998., broj pacijenta sa srčanim poteškoćama porastao je za 25 posto. Britanski znanstvenici objašnjavaju da izgubljena utakmica u nogometu može izazvati srčane probleme, kao naprimjer rat ili potres. Douglas Carroll, sa sveučilišta u Birginhamu, za Radio Slobodna Evropa kaže:

"Riječ je o velikom stresu, a u cjelu priču uključeno je i dosta ljudi. Uostalom, Engleska ima oko 50 milijuna stanovnika, a skoro 22 milijuna ih je gledalo utakmicu s Argentinom. Potres ili raketni napad su svakako ozbiljniji. Ali nogometne utakmice zaokupljaju veći broj ljudi , nisu toliko žestoke poput rata, ali rezultat može imati jednak učinak na naciju."

Nogometni efekt nije potvrđen samo u Engleskoj. Do sličnog zaključka došli su liječnici u Nizozemskoj i Švicarskoj, iako Švicarci nikada nisu stigli do četvtrfinala ili polufinala Svjetskog nogometnog prvenstva. Dr. Eugen Katz, kardiolog u sveučilišnoj bolnici u Lozani, upozorava:

"Objašnjenje je jednostavno. Ako ste pod stresom, to ubrzava rad srca i podiže krvni tlak. A to je prilično loša situacija za srčane bolesnike."

No, nije i svako uzbuđenje loše. Primjerice, kada su Francuzi osvojili Svjetsko prvenstvo 1998., smrtnost od kardiovaskularnih bolesti je bila smanjena. Francuski znanstvenici vjeruju da opća euforija koja je pratila francusku pobjedu je smanjivala razinu stresa kod ljudi. Do zanimljivog otkrića došli su i američki znanstvenici. Utvrdili su da se kod muškaraca koji navijaju za pobjedničke timove povećava razina testosterona. Također su utvrdili da pobjeda ili poraz tima za kojega se navija može odraziti i na raspoloženje, ali i samopoštovanje pojedinca.

Škotski znanstvenici su došli do zaključka da je broj liječničkih intervencija opadao tijekom i neposredno nakon Svjetskih prvenstva 1978., 1982. ili 1986., kada je na prvenstvima sudjelovala i nogometna reprezentacija Škotske. Po njihovoj znanstvenoj studiji, i žene i muškarci su jednako izloženi stresu, što nije pokazala ni jedna druga studija koja se bavila nogometnim navijačima. No, žene su ipak manje sklone srčanom udaru tokom nogomtene utakmice, jednako kao i u slučajevima rata ili elementarnih nepogoda. Caroll to objašnjava biološkim razlikama:

"To može biti i zato što su žene preosjetljive i ne ulažu toliko emocija u nogometnu utakmicu. Vjerojatno, jer su i psihološki izdržljivije."

Za muškarce to može biti dobra vijest. Naime, vrlo često su upravo žene one koje paze da njihovi muževi, ukoliko imaju srčane probleme, pravovremeno uzimaju lijekove. Zato dr. Katz predlaže gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u društvu sa ženama. U slučaju da muškarac osjeti bol u prsima, žena će sigurno pozvati hitnu pomoć, mnogo prije nego sudac odsvira kraj utakmice.
XS
SM
MD
LG