Dostupni linkovi

Godinu dana protesta


U godini dana prosvjeda poljopriovrednika BiH ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu mnogo toga se prebrodilo, kaže poljoprivrenik Rizah Hasanović iz Kalesije, koji je do sada samo nekoliko puta bio kući:

«Vrlo teško, ali ipak su nadvladali moral, princip i istrajnost. Ja sam došao s velikim moralom i principom, imam znači neki svoj princip da istrajem u ovim našim zahtjevima. Jeste da je bila zima hladna i duga, evo i dan-danas je hladno i studeno, ali ipak se izdržalo. Znači, kad čovjek ima moral, princip i nekavu svoju istrajnost i bori se za svoje ciljeve i za prava, ne samo lična svoja već za cijelu poljoprivredu i građane BiH, tu je moral na visokom nivou.»

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, Ranko Bakić, ističe da ni nakon godinu dana prosvjeda još uvijek niti jedan od zahtjeva poljoprivrednika nije u potpunosti ispunjen:

«Bili bismo sretni da danas možemo da vam kažemo da su tih sedam zahtjeva vlasti ispunile. Međutim, moram reći da nijedan zahtjev nisu u cjelini ispunile, osim što smo prinudili osam političkih partija da potpišu sporazum o formiranju ministarstva poljoprivrede i ruralog razvoja BiH, što još uvijek nije implementirano, znači taj sporazum nije implementiran. Zatim, nešto smo uradili u vezi s vezanim carinskim tarifama i u vezi s carinskom zaštitom na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije. Znači, svi preostali zahtjevi nisu riješeni i mi nastavljamo dalje borbu da prinudimo vlasti da se ti opravdani zahtjevi riješe.»

Jedan od zahtjeva poljoprivrednka BiH je i zaštita domaće proizvodnje. Najveće domaće proljoprivrene kompanije u BiH su u stečaju, kaže Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata PP DIVUT-a:

«Najveća farma krava u BiH je u stečaju - Bukovija u Kalesiji. Hepok je pred stečajem, Agrokomerc bliži je stečaju nego pokretanju. Dakle, zbilja najveći poljoprivredni kompleksi, i u primarnoj i u prerađivačkoj industriji, su u vrlo teško situaciji. U srijedu sam razgovarao sa ministrom poljoprivrede u Federaciji BiH. Nemaju rješenje.»

Za sve ovo virjeme poljoprivrednicima BiH davali su i podršku mnogobrojni građani:

«Tačno sam došla da podržim ove ljude. Ovo je na sramotu. Kako Terzić može ova da gleda, te tolike koji spavaju na drvetu, na cimenti? Oni imaju vunene dušeke, oni imaju regale, oni imaju sve. Nije bitno tu fakultet, znate. Ovo je sramota, opšta sramota.»

Pored građana, poljoprivrednicima su se pridružile brojne nevladine organizacije - mladih, umirovljenika, nezaposlenih. Predsjednica Udruženja nezaposlenih BiH, Irena Javor-Korijenić, kaže:

«Smatramo da su najjeftinija radna mjesta upravo u poljoprivredi i da se ne čini ništa da bi se ljudi vratili na svoja imanja, pogotovo kad je riječ o mladima. Oni ako nemaju obezbijeđen plasman svojih proizvoda, ako domaća proizvodnja stoji nezaštićena, onda nema ni otvaranja novih radnih mjesta.»

Poljoprivrednici BiH odlučni su u namjeri da nastave sa prosvjedom sve do ispunjenja i posljednjeg zahtjeva.
XS
SM
MD
LG